Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

20 November 2008

filem wayang

tiket wayang apakah ini??hehehe..
jgn nyeles yer kengkawan...utk mengembalikan smula mood lpas da abes exam,, me n my rumate trus plan nk gi tgk wayang..

tarikh: 19/11/08
masa : 9.15 pm btolak dr kiz
destinasi : GSC alamanda, putrajaya

walaupun trase agak mngantuk n letih skit malam ni [plus,headache skali sbb kne hujan ptg td],, tp demi nk tgk wayang,,sggup je drive ke sane mlm2 bgini..heheheh;p
smpai je kat GSC,,trus tgk skrin cite pe yg best malam ni.. at first,,mmg ktrg da target nak tgk samada cite madagascar or wayang..

pukul 9.50pm
me & rumate: madagascar 2 ticket ye..
akak GSc : ade..tp duduk asing2 lah..
me & rumate: alahh,,xbest la gituh..erm,,tukar lah cite lain.. wayang ade??
akak GSc : ade..kul 10.10pm
me & rumate : okeh,..cantekk..2 tiket eyh.. duk area tgh k!!

ape yg mmbuatkan ktrg nak tgk cite 'wayang' tuh..??
1. cite tuh ade 3 plakon hebat ; eman manan,ida nerina & zulhuzaimy
2. bace review dlm mag, paper & blog pengarah filem kate cite ni among the best film yg pnah dihasilkan..gempak!!
3. cite ni bukan hiburan kosong semata-mata


serba sedikit mngenai filem 'Wayang':

Awang Lah[eman manan], seorang dalang tersohor, tiba-tiba didepani masalah mengajar wayang kulit kepada seorang kanak-kanak lelaki buta dan seorang kanak-kanak perempuan bersuara sengau. Kekecewaannya terhadap anak sendiri yang tidak mahu mendekati panggung wayang kulitnya, membuatkan Awang Lah berusaha keras mengajar dan kanak-kanak istimewa itu. Awi [zulhuzaimy] sekalipun buta tetapi mampu menghafal cerita-cerita wayang kulit dengan baik, dan Melor[mas] pula pandai melukis patung dan menggerakkannya di kelir mengiringi cerita yang dituturkan Awi.

Setelah dewasa Awi mencuba pelbagai gaya tersendiri menyelitkan unsur jenaka pada cerita-cerita dari hikayat Ramayana. Percubaan Awi tidak disenangi Awang Lah yang menganggap wayang kulit adalah seni yang tidak boleh dipinda atau diubah. Awang Lah menjadi bertambah serabut dengan gangguan Jusoh, sepupunya yang menganggap wayang kulit adalah bertentangan dengan agama.Cinta juga mula berputik antara Awi dan Melor. Jusoh yang menaruh hati pada Melor menjadi marah dan mula mengganggu Awi, sehinggakan Awi tertuduh membakar panggung wayang kulit Awang Lah. so,what's next?? tgklah sendiri;p

durasi filem ni dalam 110 minit.. lepas ktrg kluar je dr pgg wayang,, perkataan pertama keluar dr mulut; "sedihnye..." ade 2 part dalam filem ni yg dah pun mnybabkan mata kt bergenang... sgt mnyntuh perasaan klu tgk.. mmg x bosan.. tgk cite ni seolah-olah mcm kt tgk 1 persembahan wayang kulit..mmg best!! lg 1,,shot yg diambil dlm cite ni mmg cantik2 especially ade 1 part yg mnunjukkan pemandangan laut yg mmg cantik sgt3!! dialek yg dgunakan kebanyakannya adalah loghat kelantan.. dun wori utk sape yg xpaham coz ade je subtitle.. cite ni mmg berunsur kemasyarakatan.. jgn ingat filem ni langsung xde part yg boleh mmbuatkan penonton gelak.. lawak tuh spontan n bukan dibuat2.. mmg akan trgelak sdiri..sumtimes,,trgelak sowg2 pun ade.. tahniah utk Hatta Azad Khan.. rating filem ni [pd pendapat kt], 5/5 =) x menyesal tgk!!









14 comments:

Shahrysham Kamran said...

ade citer psl movie nie:

S: jom tengok Wayang!
F: tengok citer ape?
S: Wayang.
F: taulah tgk wayang, citer ape???
S: @#$%^&*(!!!

ini kisah benar. HAHAHA

;)

white witch said...

really???
nk tgk jugekkk~

Dilla said...

best3!!!
amy kt da suke kat wayang kulit..
swuh awe bwak balik ukm nnt eyh..hehehe;p

p/s: zulhuzaimy mmg pndai sgt blakon jd org bute..ensem laks tuh..tpikat guwe;) seb bek dah kahwin..hehehe

Dilla said...

sham, S tuh msti ko..tp F tuh..ntah..

aMyRuL's anD zaKiaH said...

fuck-iq!yeah!aku terer

Dilla said...

owhh..hek eleehh..
x ter pk laks~
faiq tau cite omputih je;p

syazana said...

woi. serious best eh? mak aku ajak tgk sbb hatta azad khan tp saye tidaklah suka zulhuzaimi hohoh. tp demi dilla, akan ku tonton. hahaaa

Dilla said...

ko akn suke dgn zulhuzaimy lpas ni..hehehe;)

white witch said...

zulhuzaimy cutezzz~~
almk...cik abe ku...
jgn mare...hik3;p

Dilla said...

weyh amy,,letih la kt nak jerit name abe ko lg;
aweeeeee!!!! tgk amy ni..
hahahahaahhaha;p

white witch said...

alaaa....
skali skala je pun...
lgpn ko kn nk latih suara...
hehehehe...
truskan mnjerit~

Dilla said...

kang kt jerit dgr smpai baling, baru tau!!;p

syazana said...

haiyoo. cute ke zulhuzaimy? tidaakk. hahaha

Dilla said...

yg pnting,lg cute dr bf ko..hehhehe..
ampun sham:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

20 November 2008

filem wayang

tiket wayang apakah ini??hehehe..
jgn nyeles yer kengkawan...utk mengembalikan smula mood lpas da abes exam,, me n my rumate trus plan nk gi tgk wayang..

tarikh: 19/11/08
masa : 9.15 pm btolak dr kiz
destinasi : GSC alamanda, putrajaya

walaupun trase agak mngantuk n letih skit malam ni [plus,headache skali sbb kne hujan ptg td],, tp demi nk tgk wayang,,sggup je drive ke sane mlm2 bgini..heheheh;p
smpai je kat GSC,,trus tgk skrin cite pe yg best malam ni.. at first,,mmg ktrg da target nak tgk samada cite madagascar or wayang..

pukul 9.50pm
me & rumate: madagascar 2 ticket ye..
akak GSc : ade..tp duduk asing2 lah..
me & rumate: alahh,,xbest la gituh..erm,,tukar lah cite lain.. wayang ade??
akak GSc : ade..kul 10.10pm
me & rumate : okeh,..cantekk..2 tiket eyh.. duk area tgh k!!

ape yg mmbuatkan ktrg nak tgk cite 'wayang' tuh..??
1. cite tuh ade 3 plakon hebat ; eman manan,ida nerina & zulhuzaimy
2. bace review dlm mag, paper & blog pengarah filem kate cite ni among the best film yg pnah dihasilkan..gempak!!
3. cite ni bukan hiburan kosong semata-mata


serba sedikit mngenai filem 'Wayang':

Awang Lah[eman manan], seorang dalang tersohor, tiba-tiba didepani masalah mengajar wayang kulit kepada seorang kanak-kanak lelaki buta dan seorang kanak-kanak perempuan bersuara sengau. Kekecewaannya terhadap anak sendiri yang tidak mahu mendekati panggung wayang kulitnya, membuatkan Awang Lah berusaha keras mengajar dan kanak-kanak istimewa itu. Awi [zulhuzaimy] sekalipun buta tetapi mampu menghafal cerita-cerita wayang kulit dengan baik, dan Melor[mas] pula pandai melukis patung dan menggerakkannya di kelir mengiringi cerita yang dituturkan Awi.

Setelah dewasa Awi mencuba pelbagai gaya tersendiri menyelitkan unsur jenaka pada cerita-cerita dari hikayat Ramayana. Percubaan Awi tidak disenangi Awang Lah yang menganggap wayang kulit adalah seni yang tidak boleh dipinda atau diubah. Awang Lah menjadi bertambah serabut dengan gangguan Jusoh, sepupunya yang menganggap wayang kulit adalah bertentangan dengan agama.Cinta juga mula berputik antara Awi dan Melor. Jusoh yang menaruh hati pada Melor menjadi marah dan mula mengganggu Awi, sehinggakan Awi tertuduh membakar panggung wayang kulit Awang Lah. so,what's next?? tgklah sendiri;p

durasi filem ni dalam 110 minit.. lepas ktrg kluar je dr pgg wayang,, perkataan pertama keluar dr mulut; "sedihnye..." ade 2 part dalam filem ni yg dah pun mnybabkan mata kt bergenang... sgt mnyntuh perasaan klu tgk.. mmg x bosan.. tgk cite ni seolah-olah mcm kt tgk 1 persembahan wayang kulit..mmg best!! lg 1,,shot yg diambil dlm cite ni mmg cantik2 especially ade 1 part yg mnunjukkan pemandangan laut yg mmg cantik sgt3!! dialek yg dgunakan kebanyakannya adalah loghat kelantan.. dun wori utk sape yg xpaham coz ade je subtitle.. cite ni mmg berunsur kemasyarakatan.. jgn ingat filem ni langsung xde part yg boleh mmbuatkan penonton gelak.. lawak tuh spontan n bukan dibuat2.. mmg akan trgelak sdiri..sumtimes,,trgelak sowg2 pun ade.. tahniah utk Hatta Azad Khan.. rating filem ni [pd pendapat kt], 5/5 =) x menyesal tgk!!









14 comments:

Shahrysham Kamran said...

ade citer psl movie nie:

S: jom tengok Wayang!
F: tengok citer ape?
S: Wayang.
F: taulah tgk wayang, citer ape???
S: @#$%^&*(!!!

ini kisah benar. HAHAHA

;)

white witch said...

really???
nk tgk jugekkk~

Dilla said...

best3!!!
amy kt da suke kat wayang kulit..
swuh awe bwak balik ukm nnt eyh..hehehe;p

p/s: zulhuzaimy mmg pndai sgt blakon jd org bute..ensem laks tuh..tpikat guwe;) seb bek dah kahwin..hehehe

Dilla said...

sham, S tuh msti ko..tp F tuh..ntah..

aMyRuL's anD zaKiaH said...

fuck-iq!yeah!aku terer

Dilla said...

owhh..hek eleehh..
x ter pk laks~
faiq tau cite omputih je;p

syazana said...

woi. serious best eh? mak aku ajak tgk sbb hatta azad khan tp saye tidaklah suka zulhuzaimi hohoh. tp demi dilla, akan ku tonton. hahaaa

Dilla said...

ko akn suke dgn zulhuzaimy lpas ni..hehehe;)

white witch said...

zulhuzaimy cutezzz~~
almk...cik abe ku...
jgn mare...hik3;p

Dilla said...

weyh amy,,letih la kt nak jerit name abe ko lg;
aweeeeee!!!! tgk amy ni..
hahahahaahhaha;p

white witch said...

alaaa....
skali skala je pun...
lgpn ko kn nk latih suara...
hehehehe...
truskan mnjerit~

Dilla said...

kang kt jerit dgr smpai baling, baru tau!!;p

syazana said...

haiyoo. cute ke zulhuzaimy? tidaakk. hahaha

Dilla said...

yg pnting,lg cute dr bf ko..hehhehe..
ampun sham:P