Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

31 January 2009

wanted~

perhatian, kepada org yg tenggelam di dalam air tuh,
sila dtg bilik saya pada bile2 masa utk makan hamper ye!!! hahaaha..
& dua org di sblah kiri tuh, sila blanje sy makan ye
di palace of the golden horses okay;p heheeh

sedih -_-

sy dlm mood sedih..
sy x sabar nak mule hidup baru...
;(
-hny sy yg phm ap yg sy katakan ni-

30 January 2009

l.u.v

love.care.responsible

haiwan pun nak jugak kaseh-syg ni.. & kt sbg manusia jgn kedekut nak bg kat dowg..
bukannye susah, just jgn dera or seksa dowg sudahlah.. pnah gak wat research pasal animal abuse kat malaysia & ternyata, maseh ade lg manusia2 bhati busuk yg sanggup aniaya binatang2 yg x bdosa neh especially yg dijadikan binatang peliharaan spt kucing, anjing etc.. kalau nak bela, buat cara bela.. taking good care of them.. tgk cam SPCA, mmg salute ahh:)

erm,, sebenarnye nak cerite ape ni..
okay, got it!!~ jumaat lepas, it was my very 1st time beli makanan kucing..hahaha, walaupun x bela kucing.. so, ape kes ni?.. utk pengetahuan, belakang rumah sy mmg dah jd macam tempat kebajikan a.k.a perlindungan kucing2 terbiar yg dahagakan air & makanan.. hahaha..
ceritanya bermula macam ni; hari raya aidilfitri yg lepas, kwasan perumahan kat selangor or KL mmg kebanyakannye akan lengang sbb ramai yg balek kampung.. so, kucing2 ni sume mestilah sgt lah kebulur.. kebetulan, kat area ktrg ni, family ktrg yg balek awal dr kampung, so ape lagi, kucing2 ni pun mengiau2 lah dgn mendayu2nye bile tgk ktrg balek.. tapi, apakan daya, makanan kat rumah xde. barang2 mentah cam ikan, ayam etc kat dalam peti ais sume dah abis sblm balek kampung tuh.. hurm.. so, hanye boleh memandang dengan penuh rase kesiannye kat dowg dr tingkap dapur tuh sambil mengunyah kerepek ikan bilis yg bawak balik dr kampung.. tetibe terase nak balik kerepek ikan bilis kat luar tingkap dapur & x sangka, kucing2 tuh berebut nak makan.. sah, mmg dah lapar tahap kritikal ni. kesian sgt tgk lagi2 kat 4 ekor anak kucing yg mcm baru lahir je ni.. nak kuar bg dowg air, tetibe hujan pulak... then, alang2 dah malam, so tggu esok hari je lah..

keesokannye; okay, ikan, ayam sume dah beli. & kucing2 kat belakang rumah dah setia menunggu.. sisa2 ikan & ayam mentah yg baru dibersihkan ktrg asingkan ke dlm bekas lain.. tadaa.. meow2, meh makan!!!~ ;) abah, ibu& adek2 pun join bg dowg makan..
ktrg x pernah bela kucing dr ktrg kecik smpai dah besar ni . sbb abah suka bela ikan. yelah,kang x pasal2 kena ngaap!!~ hehe.. tp sejak dr lepas raya tuh, sampai skrang, kucing2 tuh setia dtg kat blakang rumah ni.. dowg dtg time lunch & time tgh nak masak utk dinner.. dah set time kot.. skang, bulu2 dowg pun dah cantik & bdn pun dah sihat.. x mcm time mula2 tgk dowg ni.. cengkung je.. makin suke lak but no-no masuk rumah ye..hehe.. no entry~ ktrg x kesah kalau ade sape2 nak amek, sbb ktrg x bela pun, cuma bg makan je.. anak kucing mcm dah kurg seekor.. dah ade yg brkenan kot sbb yg tuh comel, warna kelabu. kucing2 ni kne layan mcm baby; x susah sbb die hny tau makan, minum, tido;)

sblm ni pnah bela kura2... bela 2 ekor.. jantan & betina.. letak dlm 1 akuarium kecik (sbb dowg kecik je).. agaknye betina ni queen control, sbb slalu x bg jantan ni amek makanan.. last2, jantan ni mati..die mati pd hari sy & sorg member tu baru berbaik2 semula lepas lama bergaduh & x btegur sape.. hehehe.. & now, yg betina tuh dah xde.. die hilang; kes lari dari rumah..hehe..
baru je ingat nak lepaskan die kat tasik.. die dah pergi dulu agaknye..huuhu..
suka sgt kat binatang ni.. that's why suke gi jln2 kat zoo.. every year mesti pergi.. klu x ngan parents, gi drive sendiri.. bukannye jauh pun:)
cita2 sbnar nak jd dr haiwan.. tp dah tersimpang dr matlamat asal skang ni.. rezeki kot.
x kesahlah, walau bukan dr haiwan sekalipun, kt as human being ni ttp kne syg kat haiwan.. ingatlah yg dowg ni makhluk Tuhan gak:)

27 January 2009

saya teringat...

tadi saya nampak singa di tengah2 pasaraya..
singa tuh comel..
tetibe saya teringat;
dulu, mase saya kecik2, saya takut dengan singa tuh..
sebab dia lain dari yg lain..
tapi sekarang x takut lagi.. makin suka pulak..
singa tuh memang comel..
masa saya kecik2, saya ingat singa tuh hidup..
bila saya dah besar, baru saya tahu yang singa tuh x bernyawa..
cuma singa tuh dihidupkan..

singa ni unik.
sebab pandai menari..
singa ni hebat.
sebab boleh melompat2 dari satu tiang ke tiang yang lain yg agk tinggi..
singa ni nampak enjoy.
sebab dia akan bergerak2 ikut lagu..

monolog saya mase umur 8 tahun:
"eyh, dalam singa ni ada orang!.. peliknye..
pe yg dorg nak wat ngan singa ni?? ahh..menari2 pulak..
ooh, ni ke tarian singa..ooooohh.."

26 January 2009

D.I.Y - Kuih Cara



"Caramu dan caraku berbeza!!!..."
gituh2;p hehehe..
okay, ni bukan pasal lagu,,tapi nak share resipi camne nak wat kuih cara:)
kuih tradisional jgn dilupa u ols!!!

bahan2:
500g tepung gandum
500ml air
100ml santan
1 biji telur
4 helai daun pandan
gula
garam
acuan pembakar kuih cara (macam acuan kuih bahulu je)

cara2:
1. tepung diayak n masuk kat dlm mangkuk. pukul telur dlm mangkuk berasingan, then gaulkan dengan tepung tadi..
2. tumbuk/blender daun pandan yg dicampur ngan sdikit air.. pastuh, tapis airnye..
3. masukkan santan & air daun pandan ke dalm tepung .. kacau ye supaya x brketul..
4. pastikan bancuhan x terlalu pekat or cair.. then, letakkan garam sedikit shj/secukup rasa..
5. letak acuan atas dapur.. panaskan.. sapukan margerin or titiskan sedikit minyak masak ke dalm bkas acuan.. lepas tuh, tuanglah bancuhan ke dlm acuan.. taburkan sedikit gula..
6. agak2 dah masak, bolehlah diangkat ye:)

cuba u ols, jgn x cuba okeyh!!;)

:)

Selamat Tahun Baru Cina!!
Gong Xi Fa Chai!!
Xian Nian Kuai Le :)

-saya.suka.makan.limau-

22 January 2009

especial:)

video

gusto ko song na ito!
Het gaat over liefde en bemind te worden..
¿quién va a cantar esta canción para mí?
hehehe;p

21 January 2009

marah itu api...

orang kata ;

"kalau kt marah, elok kt duduk bile kt bdiri &
klu marah dalam keadaan duduk, elok kt baring..
so boleh kurangkan rasa marah.."
&
"Kalau ada 2 orang sedang marah,salah seorang mestilah duduk,
kalau dua2 sedang duduk,salah seorang mestila baring..vice versa.."

tapi kan, kalau kt dkat klas/ tg dlm kuliah, & tg duduk, tetibe dtg rasa marah ke, so, takkan nak baring dlam kelas pulak.. x ke nanti lecturer pandang muka kt dgn pnuh rase misteri nusantara.. hehehe..

marah kalau dipendam akan jd penyakit i.e sakit hati..
kalau kt lepaskan marah pulak, sometimes boleh mbuatkan seseorg hilang pertimbangan & dah mcm hilang akal ..
tp apa yg kt slalu alami adalah marah yg dlm kategori 1st.. suke sgt memendam rasa, jiwa sdiri gak yg terseksa..
kenapa suka pendam?
jawapannya;kt x suka marah org sebab kt sdiri x suke dimarahi..
kalau nak tegur org, mula2, tegur lah secara baek, x yah nak herdik2..

Imam Ghazali pernah berkata: "Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."

marah itu juga tandanya sayang (sumtimes)
yelah, kalau org yg kt syg wat bad things, kt x tegur or marah & juz biarkan dia lalai, tuh tandenye kt x sayangkan dia.. kan??!!~

#ni semua sekadar selingan;)
-jgn suka marah, nnt cepat tua..hehe;p-

...

# Dilla no podía dejar de hablar...
depende de tí..

16 January 2009

lagu tradisi:)



Ado sekor…anok tupai…
Atas jula mokte…
kudung ekor..perut lapar…
jale cari make….
kejadie Tuhe..dipanggil namo tupai..
asalnyo dale hute…
sejenis mamalia…
kalu pasal jakit kot dehe…
diolah yang paling panda…
jatuh jaghe-jaghe
kerano dio tok sobar…

panda-panda tupai melopat
jatuh tanoh jugok…
nok wi kabar..oghe jahat…
jange terlajak manggak…
ooo…oghe zaman dulu…
pakat hambat tupai…
bimbang ko woh kayu …
takut tok de besar…
nyo durian duku…
kalu de nyo kerit tupai…
pendek tahun tuh…

nyo durian tok de nok jual….
ooo…sekat bedil ado…
tupai habih mati….
hok ni lah sayo raso…
kito sgt rugi…
kito manusia…tinggi mano pon kito ngaji…
nok wak tupai sekor tentu skali nyo tok jadi
oooo…raso siye sunggoh….
tgk sekor anok tupai..
krano terlajok kuruh…
sapa tokleh niti pagar…
bulu-bulu pon habis luruh…
air mato bera-bera…
maghi dale baruh bokali keno racun bakar..



15 January 2009

kata2 ini lahir dari hati..


Semenanjung Gaza bermandikan darah,
bercahayakan bom mortar,
dibasahi dengan air mata..

kanak2, wanita dan warga tua,
lemah tidak berkuasa,
menentang anasir-anasir durjana..

penat sudah mereka meraung,
letih sudah mereka meratap,
tapi apakan daya,
bila perikemanusiaan semakin sirna,
keadilan entah ke mana,
kesaksamaan sudah pupus agaknya..

Israel,
hentikanlah segala agendamu,
semua propaganda kejammu itu..
dengarlah rayuan dunia..
tolonglah..

choose the best

15 januari 2009
pilihanraya kampus,
kne kluar mengundi..

x kesahlah sokong aspirasi atau GM,
janji wat keje..
jgn hanya tau bcakap je..

jgn nnt dah dpt jwatan
mule lupa diri
lupa t/jawab..
x guna gak..

hopefully sume yg btanding dpt wat yg terbaek..
sbab korg adalah suara mahasiswa..
all the best especially dak batch; hazwan & koh beng :)

juz ingatlah:
lembu dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya~

hepi besday ibu


13 januari 2009
selamat hari lahir ibu:)

abah sayang ibu,
dilla sayang ibu,
boboy sayang ibu,
wazini sayang ibu,
aniq sayang ibu,
all of us love u so much!
sayang sangat2!!
mmuaahhxx!! :)

p/s : nt dilla balik umah bru dilla bg hadiah tau..ehehhe..
tp dilla tau, hadiah sebenar yg ibu nak dri anak2 ibu..
ibu nk tgk ktrg sume bjaya kan..
ibu pnah cakap..
& ktrg promise yg ktrg x kan
sesekali derhaka kat ibu ngan abah..
ktrg janji.. ~





14 January 2009

dub dub


esok ade client counselling competition..
sgt nervous sbb 1st time masuk..
honestly, x fully prepared..
saje je nk try.. nak experience..
sbab ter'inspired' dgn kata2 seseorg ni x lame dulu,
" ...hope u can make full use of any uni's oppurtunities."
btul cakap die. x rugi cube kan.
terima kaseh ye:)

12 January 2009

kelas bahasa

ola !

hari ni 1st time masuk klas bahasa sepanyol..
tp lecturer plak ade morning sickness; bru pregnant..
so, mCm klas agak slow sket..
tp nasib baek bahasa tuh cam best..
& menarik gak blaja bahasa baru ni..
bak kate siti mastura amirah, "pasni kalau tgk telenovela, xyah ade subtitle pun xpe. duk dapur pun dah boleh tau pe org dlm tv tuh ckap!!.."
wah, gituh kan~ hahaha..

adios ~

11 January 2009

lagu dat i like=)

lagu :Akan tiba

Hey hati ku..
Selalu
mendambakan cinta namun tak kunjung tiba

Hatimu itu
Seperti apa yg ku mahu selama ini

Am Em
Ertikanlah pagi ku yg kaku tanpa kamu

C/o
Kau ku cinta
Engkaulah yg ku puja
Tertunggu selama ini takku jumpa
Dgn mu ku di lamun indah
Ku harap cinta akan tiba di hati kita..
Lihat kamu
Tak ku sedari
Waktu dh mulai tinggalkan ku

Kau kau kau
Buatku lupa mengapa ku disini pada mulanya..

Ertikanlah malam ku yg sayu dingin tanpamu

Setiap hari bersama mu
Ku ingin selalu dekatmu
Ku hitung saat dan waktu
Hingga hari esok kembali lagi

Hingga hari esok kembali lagi...

picnic + besday awe :)


10/1/2009;
hari yg paling best stakat ni spanjang jd student u.. picnic with friends kat PD.. ngan geng2 study grup!! best sangat~
pagi2 lg, sume dah bkumpul kat kiz.. masak2 time;) prepare makanan pe yg patut; msk bihun, perap ayam n soseh (bak kate awe lah kan;p xpe awe, yg penting, konfiden!!), sediakn sandwich & etc..

dlm kul 11am, ktrg bertolak dr bangi ke PD.. 3 kereta konvoi ; 1 keta full with lelaki2, 1 keta pnuh ngan girls,& lg satu keta xde gender discrimination..hahaha.. keta yg universal..;p
around kul 1pm, ktrg pun sampai kat PD.. gi area teluk kemang.. situh strategik sket.. ade water sport.. tuh yg best!! dlm diam2, kt, intan n mirul gerak gi beli kek besday awe.. yg lain, gi cari tempat nak picnic n start buat tmpat bbQ.. mirul xmo turun dlu sbb die pning pale; & die dilayan cam budak kcik dlm kereta.. beruntung sungguh;p hahahaha..
kek yg plg comel ktrg beli utk awe.. walaupun die yg paling tua antara ktrg sume; 23 thn, tp ktrg still nak die trase diri die mude.. gituh kaan~ hehehe..

then, pas dah gi kdai kek (yg kdkut nak bg lilin), ktrg pun join lah dowg mmbakar ayam a.k.a bbQ.. masing2 dah bau asap + ayam.. tadehal nye .. janji sume hepi kan!!! bile time sume tgh leka makan, kt, intan n amy pun gi ahh amek kek kat dlm keta.. of coz amy yg lead.. dah kate awe tuh kekaseh hati die kan:) so, awe, surprise!!! hepi besday cepat sehari!! hehee.. at the same time, kt, intan n ya mnjalankan misi rahsia; amik tepung utk dibaling kat awe.. dlm sekelip mate je, tup2, ktrg sume dah jd putih.oops, perang tepung la plak~ hehe..

ok skarang the best part utk hari ini; ktrg main banana boat!! sorg 10 hengget..
mak aaiihh, sakit badan jatuh kat dlm air.. kne hempap ngn org pun ade n terhempap org pun ade gak;p haha.. 2 round ktrg main.. 1 round = 3x jatuh.. mmg giler best lahh!! sume org kenyang telan air laut + petrol hari neh..
1st round : kt, intan, ya, izzat,awe, faiq & mirul


then, rehat jap.. main bola dlm air dlu.. pastuh sambung main banana bot ag..
2nd round : mimi (atas bot; special case sbb xmo basah kne air), azie,amy,kt, intan, awe, izzat, mirul & sham
pastuh, dah abes main,boleh plak ktrg pinjam lah life jacket yg ktrg gune time main banana boat .. hehe.. best sgt pakai.. boleh trapung ramai2. lame lak tuh ktrg gune...seb bek abg banana boat tuh sume sporting2!! thanx ye! (ade abg tuh, atas bot, siap posing baik punye dpan mimi..hahaha)

mmg lame berendam dlm air..smpai kecut jari2.. gambar2 blom amek lg dr mimi.. nnt klu dah dpt, akan diupload a.s.a.p!!

kesimpulannye : lepas ni, gi mane laks??!! hehehe;)

10 January 2009

sakit gigi

cak.cak.cak

smalam kaan, pagi2 ag dah sakit gigi ..adeyh,, gigi bongsu dah nak tumbuh~ sakit tau..
feeling2 mcm baby yg bru nk tmbuh gigi..huuu..
bangun2 jerr, trus gi "pk", malangnye, parking sngt full..maknenye org sgt lah ramai dlm tuh. so, pe ag, ku bwa hati yg kechiwa ni ke zaaba a.k.a bilik intan.. lepakking di sana smpai lah ke ptg.. dlm kul 3pm, ingat nak gi "pk", tapi ade panggilan dr seseorg plak mintak tlg dtg Fuu plaks. xpe2, tadehal nye, walaupun~..
then, da selesai sume, kt n intan( thanx sbb sudi teman) gi lah "pk"~ akhirnye. smpai2 kat kaunter pdftarn prgigian, ade adegan yg x diingini plak blaku!..

me : saya nak daftar utk sakit gigi ye..
abg kaunter : ok. boleh. tp kne buat appointment dulu..
me : okay.. appointment kul brape ye?
abg kaunter : bulan 4..
me : *x brape dgr sgt abg tuh cakap* ohh pukul 4.. ok la klu camtuh.
abg kaunter : bulan 4 lah dik..
me : huh?!! bulan 4!! tapi saya sakit gigi skarang!!.. xkan xleyh jumpe doktor?
abg kaunter : boleh.. kt mmg amek pesakit tp kne tggu bulan 4 lah sbab doktor ade sorang je..
me : lorr.. camtuh plak.. *dgn bengangnye* xpelah klu gituh.. baik saya gi klinik luar je tadi!!

kesimpulannye : kt kekurangan doktor gigi..~

seb bek ade intan..boleh gak share rase tensen ni ngan die. pastuh tggu die abes jumpe doktor sbab kaki die sakit ( & doktor kata intan kelakar sbab die sakit kaki belah kanan, tapi tunjuk kat doktor kaki belah kiri coz die kate kaki tuh dekat ngan doktorr..ceyt~)
pas dah selesai kat pk, ktrg pun kuar cr klinik kat bangi.. gi ahh kat area warta.. ade pun klinik gigi kat situh.klinik gigi halizah klu x silap. akhirnye...
doktor gigi kat klinik ni sgt friendly.. n baik..dah agak lama gak kt x gi klinik gigi..
x silap, last gi before amik result UPSR..n now i'm 21 years old.. lama kan..
tapi yg bangganya, doc gigi tuh cakap, "baguslah awak ni. walaupun dah lama x gi klinik gigi, tp gigi awak cantik n sihat lg." uuiihh,, bangga2 ;) hahaha.. ni yg smangat neyh~
mmg betul la apa yg dijangka, doc kate gigi bongsu bru nak tumbuh n maybe pasni akan lbih sakit kot..it's normal.. at least, kt dah jumpe doc..lega lah sket kan..

abes je check gigi sume, kt n intan pun gi lah round dlm warta jap.. alang2 kan.. then ktrg trnampak poster cinema kat situh.. aiikk,, sejak bile plak warta ade wayang kan..
ktrg pun pe lg, survey lah cinema tuh.. n try masuk cinema die; nak test market tgk ok ke x.. x bnyk filem ag.. beselah tempat baru.. ktrg x kesah n kbtulan time tuh 7.30 pm.. de cite cicakman 2.. masuk je dlm pgg wyg tuh, xde orang langsung!! kt n intan terase cam ktrg tempah satu pangg wyg tuh plak.. hahahah.. syok sgt.. xpnah dlm sjarah hidup tgk wayang berdua je dlm 1 pgg wyg.. boleh wat bising, sembang2.. xde org nak marah..hehehe.. best;)
pasni, xyah lah gi tgk wyg jauh2.. kat bangi pun dah ade.. oOps, ni yg ssh neh..hehe~

hurm, 9/o1/09, disebabkan oleh sakit gigi, kt dpt tgk wayang n beli flip-flop baru;)

cak.cak.cak






03 January 2009

tag:)

Mohd Amirul bin Ramli

1) tiap hari gi klas naik motor
2) kreatif gile - design tshirt batch-ktrg suke;)
3) "low blood pressure" nye bassist.. tp dgr kate die bminat nak join big bang..haha
4) study grup same, team alsa time pkampungan dlu pun same..
5) muke awek die sgt sweet;)
6) suke pakai sweater ukm.. anytime, anywhere.. ni baru btul ukm di hatiku.ahaks!~
7) die selesa ckap gune loghat kedah -hijaukuningdotcom betul~hehe
8) klu nak wat surprise besday, leyh jemput die, tp jgn gitau plan kat die.. die sgt jujur..hahaha
9) klu dlm study grup, die suke wat nota org lain..;p
10) die gayat.. lg2 klu duk dlm keta time org tg drive~

*Orang yang kena tag kena tulis 10 perkara sesuatu pasal diri mereka:

klu nak tau psal kt, sile bce post di bwh nyer bwh ..
xkan nk gitau lg, kang over exposure plaks..hehe;P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

31 January 2009

wanted~

perhatian, kepada org yg tenggelam di dalam air tuh,
sila dtg bilik saya pada bile2 masa utk makan hamper ye!!! hahaaha..
& dua org di sblah kiri tuh, sila blanje sy makan ye
di palace of the golden horses okay;p heheeh

sedih -_-

sy dlm mood sedih..
sy x sabar nak mule hidup baru...
;(
-hny sy yg phm ap yg sy katakan ni-

30 January 2009

l.u.v

love.care.responsible

haiwan pun nak jugak kaseh-syg ni.. & kt sbg manusia jgn kedekut nak bg kat dowg..
bukannye susah, just jgn dera or seksa dowg sudahlah.. pnah gak wat research pasal animal abuse kat malaysia & ternyata, maseh ade lg manusia2 bhati busuk yg sanggup aniaya binatang2 yg x bdosa neh especially yg dijadikan binatang peliharaan spt kucing, anjing etc.. kalau nak bela, buat cara bela.. taking good care of them.. tgk cam SPCA, mmg salute ahh:)

erm,, sebenarnye nak cerite ape ni..
okay, got it!!~ jumaat lepas, it was my very 1st time beli makanan kucing..hahaha, walaupun x bela kucing.. so, ape kes ni?.. utk pengetahuan, belakang rumah sy mmg dah jd macam tempat kebajikan a.k.a perlindungan kucing2 terbiar yg dahagakan air & makanan.. hahaha..
ceritanya bermula macam ni; hari raya aidilfitri yg lepas, kwasan perumahan kat selangor or KL mmg kebanyakannye akan lengang sbb ramai yg balek kampung.. so, kucing2 ni sume mestilah sgt lah kebulur.. kebetulan, kat area ktrg ni, family ktrg yg balek awal dr kampung, so ape lagi, kucing2 ni pun mengiau2 lah dgn mendayu2nye bile tgk ktrg balek.. tapi, apakan daya, makanan kat rumah xde. barang2 mentah cam ikan, ayam etc kat dalam peti ais sume dah abis sblm balek kampung tuh.. hurm.. so, hanye boleh memandang dengan penuh rase kesiannye kat dowg dr tingkap dapur tuh sambil mengunyah kerepek ikan bilis yg bawak balik dr kampung.. tetibe terase nak balik kerepek ikan bilis kat luar tingkap dapur & x sangka, kucing2 tuh berebut nak makan.. sah, mmg dah lapar tahap kritikal ni. kesian sgt tgk lagi2 kat 4 ekor anak kucing yg mcm baru lahir je ni.. nak kuar bg dowg air, tetibe hujan pulak... then, alang2 dah malam, so tggu esok hari je lah..

keesokannye; okay, ikan, ayam sume dah beli. & kucing2 kat belakang rumah dah setia menunggu.. sisa2 ikan & ayam mentah yg baru dibersihkan ktrg asingkan ke dlm bekas lain.. tadaa.. meow2, meh makan!!!~ ;) abah, ibu& adek2 pun join bg dowg makan..
ktrg x pernah bela kucing dr ktrg kecik smpai dah besar ni . sbb abah suka bela ikan. yelah,kang x pasal2 kena ngaap!!~ hehe.. tp sejak dr lepas raya tuh, sampai skrang, kucing2 tuh setia dtg kat blakang rumah ni.. dowg dtg time lunch & time tgh nak masak utk dinner.. dah set time kot.. skang, bulu2 dowg pun dah cantik & bdn pun dah sihat.. x mcm time mula2 tgk dowg ni.. cengkung je.. makin suke lak but no-no masuk rumah ye..hehe.. no entry~ ktrg x kesah kalau ade sape2 nak amek, sbb ktrg x bela pun, cuma bg makan je.. anak kucing mcm dah kurg seekor.. dah ade yg brkenan kot sbb yg tuh comel, warna kelabu. kucing2 ni kne layan mcm baby; x susah sbb die hny tau makan, minum, tido;)

sblm ni pnah bela kura2... bela 2 ekor.. jantan & betina.. letak dlm 1 akuarium kecik (sbb dowg kecik je).. agaknye betina ni queen control, sbb slalu x bg jantan ni amek makanan.. last2, jantan ni mati..die mati pd hari sy & sorg member tu baru berbaik2 semula lepas lama bergaduh & x btegur sape.. hehehe.. & now, yg betina tuh dah xde.. die hilang; kes lari dari rumah..hehe..
baru je ingat nak lepaskan die kat tasik.. die dah pergi dulu agaknye..huuhu..
suka sgt kat binatang ni.. that's why suke gi jln2 kat zoo.. every year mesti pergi.. klu x ngan parents, gi drive sendiri.. bukannye jauh pun:)
cita2 sbnar nak jd dr haiwan.. tp dah tersimpang dr matlamat asal skang ni.. rezeki kot.
x kesahlah, walau bukan dr haiwan sekalipun, kt as human being ni ttp kne syg kat haiwan.. ingatlah yg dowg ni makhluk Tuhan gak:)

27 January 2009

saya teringat...

tadi saya nampak singa di tengah2 pasaraya..
singa tuh comel..
tetibe saya teringat;
dulu, mase saya kecik2, saya takut dengan singa tuh..
sebab dia lain dari yg lain..
tapi sekarang x takut lagi.. makin suka pulak..
singa tuh memang comel..
masa saya kecik2, saya ingat singa tuh hidup..
bila saya dah besar, baru saya tahu yang singa tuh x bernyawa..
cuma singa tuh dihidupkan..

singa ni unik.
sebab pandai menari..
singa ni hebat.
sebab boleh melompat2 dari satu tiang ke tiang yang lain yg agk tinggi..
singa ni nampak enjoy.
sebab dia akan bergerak2 ikut lagu..

monolog saya mase umur 8 tahun:
"eyh, dalam singa ni ada orang!.. peliknye..
pe yg dorg nak wat ngan singa ni?? ahh..menari2 pulak..
ooh, ni ke tarian singa..ooooohh.."

26 January 2009

D.I.Y - Kuih Cara



"Caramu dan caraku berbeza!!!..."
gituh2;p hehehe..
okay, ni bukan pasal lagu,,tapi nak share resipi camne nak wat kuih cara:)
kuih tradisional jgn dilupa u ols!!!

bahan2:
500g tepung gandum
500ml air
100ml santan
1 biji telur
4 helai daun pandan
gula
garam
acuan pembakar kuih cara (macam acuan kuih bahulu je)

cara2:
1. tepung diayak n masuk kat dlm mangkuk. pukul telur dlm mangkuk berasingan, then gaulkan dengan tepung tadi..
2. tumbuk/blender daun pandan yg dicampur ngan sdikit air.. pastuh, tapis airnye..
3. masukkan santan & air daun pandan ke dalm tepung .. kacau ye supaya x brketul..
4. pastikan bancuhan x terlalu pekat or cair.. then, letakkan garam sedikit shj/secukup rasa..
5. letak acuan atas dapur.. panaskan.. sapukan margerin or titiskan sedikit minyak masak ke dalm bkas acuan.. lepas tuh, tuanglah bancuhan ke dlm acuan.. taburkan sedikit gula..
6. agak2 dah masak, bolehlah diangkat ye:)

cuba u ols, jgn x cuba okeyh!!;)

:)

Selamat Tahun Baru Cina!!
Gong Xi Fa Chai!!
Xian Nian Kuai Le :)

-saya.suka.makan.limau-

22 January 2009

especial:)

video

gusto ko song na ito!
Het gaat over liefde en bemind te worden..
¿quién va a cantar esta canción para mí?
hehehe;p

21 January 2009

marah itu api...

orang kata ;

"kalau kt marah, elok kt duduk bile kt bdiri &
klu marah dalam keadaan duduk, elok kt baring..
so boleh kurangkan rasa marah.."
&
"Kalau ada 2 orang sedang marah,salah seorang mestilah duduk,
kalau dua2 sedang duduk,salah seorang mestila baring..vice versa.."

tapi kan, kalau kt dkat klas/ tg dlm kuliah, & tg duduk, tetibe dtg rasa marah ke, so, takkan nak baring dlam kelas pulak.. x ke nanti lecturer pandang muka kt dgn pnuh rase misteri nusantara.. hehehe..

marah kalau dipendam akan jd penyakit i.e sakit hati..
kalau kt lepaskan marah pulak, sometimes boleh mbuatkan seseorg hilang pertimbangan & dah mcm hilang akal ..
tp apa yg kt slalu alami adalah marah yg dlm kategori 1st.. suke sgt memendam rasa, jiwa sdiri gak yg terseksa..
kenapa suka pendam?
jawapannya;kt x suka marah org sebab kt sdiri x suke dimarahi..
kalau nak tegur org, mula2, tegur lah secara baek, x yah nak herdik2..

Imam Ghazali pernah berkata: "Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."

marah itu juga tandanya sayang (sumtimes)
yelah, kalau org yg kt syg wat bad things, kt x tegur or marah & juz biarkan dia lalai, tuh tandenye kt x sayangkan dia.. kan??!!~

#ni semua sekadar selingan;)
-jgn suka marah, nnt cepat tua..hehe;p-

...

# Dilla no podía dejar de hablar...
depende de tí..

16 January 2009

lagu tradisi:)



Ado sekor…anok tupai…
Atas jula mokte…
kudung ekor..perut lapar…
jale cari make….
kejadie Tuhe..dipanggil namo tupai..
asalnyo dale hute…
sejenis mamalia…
kalu pasal jakit kot dehe…
diolah yang paling panda…
jatuh jaghe-jaghe
kerano dio tok sobar…

panda-panda tupai melopat
jatuh tanoh jugok…
nok wi kabar..oghe jahat…
jange terlajak manggak…
ooo…oghe zaman dulu…
pakat hambat tupai…
bimbang ko woh kayu …
takut tok de besar…
nyo durian duku…
kalu de nyo kerit tupai…
pendek tahun tuh…

nyo durian tok de nok jual….
ooo…sekat bedil ado…
tupai habih mati….
hok ni lah sayo raso…
kito sgt rugi…
kito manusia…tinggi mano pon kito ngaji…
nok wak tupai sekor tentu skali nyo tok jadi
oooo…raso siye sunggoh….
tgk sekor anok tupai..
krano terlajok kuruh…
sapa tokleh niti pagar…
bulu-bulu pon habis luruh…
air mato bera-bera…
maghi dale baruh bokali keno racun bakar..



15 January 2009

kata2 ini lahir dari hati..


Semenanjung Gaza bermandikan darah,
bercahayakan bom mortar,
dibasahi dengan air mata..

kanak2, wanita dan warga tua,
lemah tidak berkuasa,
menentang anasir-anasir durjana..

penat sudah mereka meraung,
letih sudah mereka meratap,
tapi apakan daya,
bila perikemanusiaan semakin sirna,
keadilan entah ke mana,
kesaksamaan sudah pupus agaknya..

Israel,
hentikanlah segala agendamu,
semua propaganda kejammu itu..
dengarlah rayuan dunia..
tolonglah..

choose the best

15 januari 2009
pilihanraya kampus,
kne kluar mengundi..

x kesahlah sokong aspirasi atau GM,
janji wat keje..
jgn hanya tau bcakap je..

jgn nnt dah dpt jwatan
mule lupa diri
lupa t/jawab..
x guna gak..

hopefully sume yg btanding dpt wat yg terbaek..
sbab korg adalah suara mahasiswa..
all the best especially dak batch; hazwan & koh beng :)

juz ingatlah:
lembu dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya~

hepi besday ibu


13 januari 2009
selamat hari lahir ibu:)

abah sayang ibu,
dilla sayang ibu,
boboy sayang ibu,
wazini sayang ibu,
aniq sayang ibu,
all of us love u so much!
sayang sangat2!!
mmuaahhxx!! :)

p/s : nt dilla balik umah bru dilla bg hadiah tau..ehehhe..
tp dilla tau, hadiah sebenar yg ibu nak dri anak2 ibu..
ibu nk tgk ktrg sume bjaya kan..
ibu pnah cakap..
& ktrg promise yg ktrg x kan
sesekali derhaka kat ibu ngan abah..
ktrg janji.. ~





14 January 2009

dub dub


esok ade client counselling competition..
sgt nervous sbb 1st time masuk..
honestly, x fully prepared..
saje je nk try.. nak experience..
sbab ter'inspired' dgn kata2 seseorg ni x lame dulu,
" ...hope u can make full use of any uni's oppurtunities."
btul cakap die. x rugi cube kan.
terima kaseh ye:)

12 January 2009

kelas bahasa

ola !

hari ni 1st time masuk klas bahasa sepanyol..
tp lecturer plak ade morning sickness; bru pregnant..
so, mCm klas agak slow sket..
tp nasib baek bahasa tuh cam best..
& menarik gak blaja bahasa baru ni..
bak kate siti mastura amirah, "pasni kalau tgk telenovela, xyah ade subtitle pun xpe. duk dapur pun dah boleh tau pe org dlm tv tuh ckap!!.."
wah, gituh kan~ hahaha..

adios ~

11 January 2009

lagu dat i like=)

lagu :Akan tiba

Hey hati ku..
Selalu
mendambakan cinta namun tak kunjung tiba

Hatimu itu
Seperti apa yg ku mahu selama ini

Am Em
Ertikanlah pagi ku yg kaku tanpa kamu

C/o
Kau ku cinta
Engkaulah yg ku puja
Tertunggu selama ini takku jumpa
Dgn mu ku di lamun indah
Ku harap cinta akan tiba di hati kita..
Lihat kamu
Tak ku sedari
Waktu dh mulai tinggalkan ku

Kau kau kau
Buatku lupa mengapa ku disini pada mulanya..

Ertikanlah malam ku yg sayu dingin tanpamu

Setiap hari bersama mu
Ku ingin selalu dekatmu
Ku hitung saat dan waktu
Hingga hari esok kembali lagi

Hingga hari esok kembali lagi...

picnic + besday awe :)


10/1/2009;
hari yg paling best stakat ni spanjang jd student u.. picnic with friends kat PD.. ngan geng2 study grup!! best sangat~
pagi2 lg, sume dah bkumpul kat kiz.. masak2 time;) prepare makanan pe yg patut; msk bihun, perap ayam n soseh (bak kate awe lah kan;p xpe awe, yg penting, konfiden!!), sediakn sandwich & etc..

dlm kul 11am, ktrg bertolak dr bangi ke PD.. 3 kereta konvoi ; 1 keta full with lelaki2, 1 keta pnuh ngan girls,& lg satu keta xde gender discrimination..hahaha.. keta yg universal..;p
around kul 1pm, ktrg pun sampai kat PD.. gi area teluk kemang.. situh strategik sket.. ade water sport.. tuh yg best!! dlm diam2, kt, intan n mirul gerak gi beli kek besday awe.. yg lain, gi cari tempat nak picnic n start buat tmpat bbQ.. mirul xmo turun dlu sbb die pning pale; & die dilayan cam budak kcik dlm kereta.. beruntung sungguh;p hahahaha..
kek yg plg comel ktrg beli utk awe.. walaupun die yg paling tua antara ktrg sume; 23 thn, tp ktrg still nak die trase diri die mude.. gituh kaan~ hehehe..

then, pas dah gi kdai kek (yg kdkut nak bg lilin), ktrg pun join lah dowg mmbakar ayam a.k.a bbQ.. masing2 dah bau asap + ayam.. tadehal nye .. janji sume hepi kan!!! bile time sume tgh leka makan, kt, intan n amy pun gi ahh amek kek kat dlm keta.. of coz amy yg lead.. dah kate awe tuh kekaseh hati die kan:) so, awe, surprise!!! hepi besday cepat sehari!! hehee.. at the same time, kt, intan n ya mnjalankan misi rahsia; amik tepung utk dibaling kat awe.. dlm sekelip mate je, tup2, ktrg sume dah jd putih.oops, perang tepung la plak~ hehe..

ok skarang the best part utk hari ini; ktrg main banana boat!! sorg 10 hengget..
mak aaiihh, sakit badan jatuh kat dlm air.. kne hempap ngn org pun ade n terhempap org pun ade gak;p haha.. 2 round ktrg main.. 1 round = 3x jatuh.. mmg giler best lahh!! sume org kenyang telan air laut + petrol hari neh..
1st round : kt, intan, ya, izzat,awe, faiq & mirul


then, rehat jap.. main bola dlm air dlu.. pastuh sambung main banana bot ag..
2nd round : mimi (atas bot; special case sbb xmo basah kne air), azie,amy,kt, intan, awe, izzat, mirul & sham
pastuh, dah abes main,boleh plak ktrg pinjam lah life jacket yg ktrg gune time main banana boat .. hehe.. best sgt pakai.. boleh trapung ramai2. lame lak tuh ktrg gune...seb bek abg banana boat tuh sume sporting2!! thanx ye! (ade abg tuh, atas bot, siap posing baik punye dpan mimi..hahaha)

mmg lame berendam dlm air..smpai kecut jari2.. gambar2 blom amek lg dr mimi.. nnt klu dah dpt, akan diupload a.s.a.p!!

kesimpulannye : lepas ni, gi mane laks??!! hehehe;)

10 January 2009

sakit gigi

cak.cak.cak

smalam kaan, pagi2 ag dah sakit gigi ..adeyh,, gigi bongsu dah nak tumbuh~ sakit tau..
feeling2 mcm baby yg bru nk tmbuh gigi..huuu..
bangun2 jerr, trus gi "pk", malangnye, parking sngt full..maknenye org sgt lah ramai dlm tuh. so, pe ag, ku bwa hati yg kechiwa ni ke zaaba a.k.a bilik intan.. lepakking di sana smpai lah ke ptg.. dlm kul 3pm, ingat nak gi "pk", tapi ade panggilan dr seseorg plak mintak tlg dtg Fuu plaks. xpe2, tadehal nye, walaupun~..
then, da selesai sume, kt n intan( thanx sbb sudi teman) gi lah "pk"~ akhirnye. smpai2 kat kaunter pdftarn prgigian, ade adegan yg x diingini plak blaku!..

me : saya nak daftar utk sakit gigi ye..
abg kaunter : ok. boleh. tp kne buat appointment dulu..
me : okay.. appointment kul brape ye?
abg kaunter : bulan 4..
me : *x brape dgr sgt abg tuh cakap* ohh pukul 4.. ok la klu camtuh.
abg kaunter : bulan 4 lah dik..
me : huh?!! bulan 4!! tapi saya sakit gigi skarang!!.. xkan xleyh jumpe doktor?
abg kaunter : boleh.. kt mmg amek pesakit tp kne tggu bulan 4 lah sbab doktor ade sorang je..
me : lorr.. camtuh plak.. *dgn bengangnye* xpelah klu gituh.. baik saya gi klinik luar je tadi!!

kesimpulannye : kt kekurangan doktor gigi..~

seb bek ade intan..boleh gak share rase tensen ni ngan die. pastuh tggu die abes jumpe doktor sbab kaki die sakit ( & doktor kata intan kelakar sbab die sakit kaki belah kanan, tapi tunjuk kat doktor kaki belah kiri coz die kate kaki tuh dekat ngan doktorr..ceyt~)
pas dah selesai kat pk, ktrg pun kuar cr klinik kat bangi.. gi ahh kat area warta.. ade pun klinik gigi kat situh.klinik gigi halizah klu x silap. akhirnye...
doktor gigi kat klinik ni sgt friendly.. n baik..dah agak lama gak kt x gi klinik gigi..
x silap, last gi before amik result UPSR..n now i'm 21 years old.. lama kan..
tapi yg bangganya, doc gigi tuh cakap, "baguslah awak ni. walaupun dah lama x gi klinik gigi, tp gigi awak cantik n sihat lg." uuiihh,, bangga2 ;) hahaha.. ni yg smangat neyh~
mmg betul la apa yg dijangka, doc kate gigi bongsu bru nak tumbuh n maybe pasni akan lbih sakit kot..it's normal.. at least, kt dah jumpe doc..lega lah sket kan..

abes je check gigi sume, kt n intan pun gi lah round dlm warta jap.. alang2 kan.. then ktrg trnampak poster cinema kat situh.. aiikk,, sejak bile plak warta ade wayang kan..
ktrg pun pe lg, survey lah cinema tuh.. n try masuk cinema die; nak test market tgk ok ke x.. x bnyk filem ag.. beselah tempat baru.. ktrg x kesah n kbtulan time tuh 7.30 pm.. de cite cicakman 2.. masuk je dlm pgg wyg tuh, xde orang langsung!! kt n intan terase cam ktrg tempah satu pangg wyg tuh plak.. hahahah.. syok sgt.. xpnah dlm sjarah hidup tgk wayang berdua je dlm 1 pgg wyg.. boleh wat bising, sembang2.. xde org nak marah..hehehe.. best;)
pasni, xyah lah gi tgk wyg jauh2.. kat bangi pun dah ade.. oOps, ni yg ssh neh..hehe~

hurm, 9/o1/09, disebabkan oleh sakit gigi, kt dpt tgk wayang n beli flip-flop baru;)

cak.cak.cak






03 January 2009

tag:)

Mohd Amirul bin Ramli

1) tiap hari gi klas naik motor
2) kreatif gile - design tshirt batch-ktrg suke;)
3) "low blood pressure" nye bassist.. tp dgr kate die bminat nak join big bang..haha
4) study grup same, team alsa time pkampungan dlu pun same..
5) muke awek die sgt sweet;)
6) suke pakai sweater ukm.. anytime, anywhere.. ni baru btul ukm di hatiku.ahaks!~
7) die selesa ckap gune loghat kedah -hijaukuningdotcom betul~hehe
8) klu nak wat surprise besday, leyh jemput die, tp jgn gitau plan kat die.. die sgt jujur..hahaha
9) klu dlm study grup, die suke wat nota org lain..;p
10) die gayat.. lg2 klu duk dlm keta time org tg drive~

*Orang yang kena tag kena tulis 10 perkara sesuatu pasal diri mereka:

klu nak tau psal kt, sile bce post di bwh nyer bwh ..
xkan nk gitau lg, kang over exposure plaks..hehe;P