Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

30 November 2010

log masuk & log keluar

tadi, terasa nak periksa baki duit kat Maybank2u.. walaupun pada hakikatnya tau baki duit takde sangat dalam akaun huhu.. tapi sebab tengah kering sangat ni, so, kenalah cari duit simpanan walau sampai ke lubang cacing sekalipun ;p (ade lah tujuan nya yang tak boleh nak didedahkan kat sini)   *kt dah lama terperap kat dalam rumah, so dah lama lah tak pegi bank.. internet dah depan mata, so kalau nak check akaun, online saje ;)*

tapi, bila dah log in kat maybank2u, tiba-tiba keluar page yang menyatakan:

You has been logged out
Access Denied

huhhh??!! terkejut mak!! padahal user ID & p'word dah betul.. then, cuba log in balik & cuba lagi.. tapi,, sama jugak..  dalam hati tertanya-tanya, ''aiihh, takkan lah sebab duit dalam akaun ni dah sikit sangat sampai tak boleh nak log in ataupun mungkin sebelum ni ada tukar password tapi terlupa.. hurmmm..musykil2..''
so ape lagi,, terus kol customer care.. dalam hati tertanya lagi, ''dah pukul 7 pm ni, ade ke org yg nak angkat tepon'' ..
cuba je lah dulu kol 1-300-88-6688 (maybank2u customer service) ..

''then, ade pun org angkat.. yesss!!'' (monolog)

kt pon ceritalah apa problem.. org maybank tu pun mintak lah no. ic, no kad atm etc.. dia kata, tak boleh logged in akaun maybank2u sebab dah 3 bulan tak aktif.. 
maknanya, kalau dalam masa 3 bulan tak log in ke akaun maybank online, nanti akan deactivate lah akaun tuh.. 

owhhh.. gitu rupenye.. baru lah kt tau.. huhu.. ingatkan sebab duit dalam akaun dah tinggal sikit sangat.. hehe 

lepas letak tepon tuh, dalam masa 1 minit je, dah boleh log in semula.. 
terima kaseh encik maybank :)

gembira dapat log in, tapi lepas log out, muka monyok balek sebab poket dah kering sangat ni.. uwaaaaa~

sekian..
                p/s: kalau nak log in ke akaun bank online anda, pastikan alamat website tuh betul & selamat ye.. 









28 November 2010

pesta gol

Dah lama tak update pasal bola kat blog.. yelah,, last tulis pasal world cup.. tapi review match world cup untuk final x letak pon.. alasan, sbb pasukan feveret kalah kot.. hehe..

man of the match: Dimitar Berbatov :)
Okay, kembali kepada EPL,. 
Nampaknye malam ni MU berpesta gol ye.. seawal minit pertama dah dapat sumbat 1 gol okay !!
Manchester Utd v Blackburn Rovers, keputusan penuh utk malam ini;
7-1 
5 gol dari Berbatov, 1 nani, & 1 Park Ji Sung. Minit 83 barulah Samba bg 1 gol utk Blackburn. Gembira sungguh tgk game malam ni.hehe 

However, no goal from Rooney for tonite. It’s okay Roo, try again next time.  
*I’m still ur biggest fan yo* 
malam ni pun nampak Anderson nye rentak permainan dah makin improve. I like~

p/s: tg nyanyi lagu Glory Glory Man Utd =)

27 November 2010

budak baru belajar

antara gambar terawal diambil dgn my 'baby-D' (nikon D3000)
makin lama kt makin jatuh cinta dgn dunia fotografi. kt dah mula sedar, kalau nak amik sesuatu gambar tu, bukan main amik je.. tapi kt kena melihat beyond the picture.. contohnya apa main subjek, tema utk gambar, lighting, sudut pandangan mana yg sesuai dll. Lagipun, a picture is worth a thousand words kan :)

sebenarnya, kt masih baru lagi berjinak-jinak dengan dunia Fotografi & guna DSLR... baru beberapa bulan.. kire 'newbie' la ni.. minat utk seni fotografi ni boleh dikatakan dah lama ada sbnrnya tapi baru skarang membuak2..hehe.. kt belum sempat lagi nak berguru dgn yg PRO.
terima kasih kpd internet yg banyak provide sumber rujukan..

nak share dgn korg ni antara website yg mungkin dapat membantu beginner atau sape2 yg ada minat nak belajar teknik2 asas fotografi ni:
 
  • http://noorizamsabran.com (sila klik).. apa yg bagusnya pasal site ni,,beginner dapat tahu lebih lanjut tentang perkara2 asas dlm fotografi,teknik2 bila amik gambar, cara nak cantikkan gambar dll.  pastu,  dapat pulak download e-book berkenaan dgn teknik asas fotografi scr PERCUMA ye!! 
  • Photo.net (sila klik)kat website ni banyak pic2 menarik yg kt boleh refer & also ade forum pasal topik2 bkaitan..
  • Seni Fotografi Adhadi (sila klik).. die ade jugak provide kursus fotografi utk yg berminat.

& banyak lagi lah website pasal fotografi ni.. type je kat google.. 
kalau dkat facebook pon,, ada banyak group & page yg boleh join.. 
kena rajin2 lah mencari..nak seribu daya, xnak seribu dalih :)

p/s: tangkap gambar pun boleh ajar seseorang tu utk jadi penyabar & lebih teliti :)



26 November 2010

Shaheizy Sam dalam KONGSI


bile tgk trailer filem KONGSI ni, terase nak gi tengok pulak nanti.. tajuk filem mcm cite ganas.. dah la dgn tagline 'LU Langsi,Lu Mati'.. bunyi hardcore gile..tapi cite lawak rupenye.. mesti best..yelah,, lagi2 ada Shaheizy Sam :) hehe.. dah lah die ghoyak pantai timur dlm cite ni..  mcm mana la bunyi nya nnti.. hehe!! :)

sumber video: TUPAI

Andai tiada hari esok

Sepohon kayu daunnya rimbun,
lebat bunganya serta buahnya,
walaupun hidup 1000 tahun,
kalau tak sembahyang apa gunanya...

kt mengaku, kt memang kadangkala(erkkk,,selalu kot) lalai dlm mengerjakan solat.. tp sejak kebelakangan ni, rase mcm slalu sgt terfikir pasal kematian (fikir akan kematian itu sunat kan.. so,it's good for me lah~) 
bila terfikir pasal mati ni,,mulalah rase bimbang,cuak,seram & sebagainya.. yelah,, kalau ditakdirkan esok lusa kt dah xde,, dah cukup ke amalan nak dibawa 'ke sana'..
solat pun maseh tunggang-langgang.. especially solat subuh.. ish ish ishh..  apa nak jadi~

tapi bila dah semakin matang ni,, ada terdetik jugak dlm hati ni teringin nak berubah ke arah yg lebih baik, lagi2 utk lebih disiplin dlm menepati waktu solat & kalau boleh, x nak liat2 dah untuk solat.. 

Ada Doa untuk Rajin Solat: 

amalkan Surah Ibrahim Ayat 40 yang bermaksud; 

''Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.''


p/s: sama2 lah kt amalkan yek :)





mari tengok SPONTAN


SPONTAN, rancangan tv yg sgt kelakar & baik utk hilangkan tekanan ye sbb kt akan gelak sepanjang masa klu tgk cite ni.. utk yg musim pertama ade Afdlin,Arwah Din, Zizan,Douglas Lim, Sharifah Shahira & pelawak2 yg lain..rancangan ni kat Astro Warna la tapi..

kt mungkin agak ketinggalan sikit pasal rancangan SPONTAN ni.. semuanya disebabkan kt x de channel astro warna. x subscribe pun.. yelah, sebab ada astro chanel yg basic pun cukuplah + ada channel sukan (utk tgk match bola).. ada channel banyak2 pun xde sape nak tgk kat rumah ni.. ibu n abah keje..adik2 kat asrama.. tggal lah adek bongsu sorg kat umah.. bukannye die nak tgk tv sgt pon.. ada channel astro bnyk2 pon tapi kalau program kat tv asyik duk ulang banyak kali bende yg sama pon bosan jugak kan.. 

okay2, kembali kepada program SPONTAN ni (yg ni kalau ulang bnyk2 kali xpe sbb best)..
kt sebenarnya pernah jugak la tgk sebelum ni.. mmg ketawa berguling2 kat umah sewa (tgk ngan housemate).. ketawa x ingat dunia.. mmg boleh ketawa sampai nanges kadang2 tuh.. yg x boleh blah, pnah skali mmber kt nak semput dah lepas gelak sakan tgk SPONTAN.. hahaha.. tp ktrg baru tgk yg musim pertama nye.. yg ade Arwah Din Beramboi.. lawak die mmg bg kt yg terBAEK lah antara semua.. slumber je.. salute sgt kat die!!!..

ni pon tadi duk cari SPONTAN kat youtube.. susah sgt nak tgk kat youtube ni sbb kalau internet lambat,,mesti sekat2.. so, download adalah cara yg terbaik.. hehehe,. naseb baek jumpa BLOG yg ade koleksi spontan.. senang sikit nak tgk sbb dalam blog ni susun ikut episod.. tapi ade yg musim pertama je (yg ni pon dah bnyk utk di tgk dlm 1 mlm) 
musim kedua nye x tgk lagi.. nanti nak cari jugak lah .. 

dalam SPONTAN musim pertama kan, segmen yg paling best bg kt adalah Pemberita Berkepala 3 & alih suara.. mmg pecah perut kalau tgk beb.. haha.. skang dah pukul 3 pagi,, tapi still nak sambung tgk lagii.. choww~

*ni antara sedutan SPONTAN yg best..check it out*

p/s: Al-fatihah utk yg telah tiada~








25 November 2010

Hiburan semata2

tibe2 rase nak tulis pasal 'Siti Nurhaliza tarik diri dari Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010'. 
tadi tgk berita ni kat Gala tv..
hurm.. mesti ramai peminat die yg kecewa. yelah, mesti dorg nak tgk Siti dpt Anugerah Bintang Paling Popular utk kali yg ke-8 pulak kan..  

sebenarnye x terkejut sgt pun bila die kate nak tarik diri ni.. sebab sebelum2 ni pon mcm terdengar2 yg die kate nak tarik diri..tapi bile tgk,, ade je lg pencalonan.. but dis time, die kate mmg muktamad.. maknenye tahun ni akan ade muke baru lah yg akan dapat Anugerah Bintang Paling fofular.. baguslerr.. bagi lah org lain pulak merase.. Siti pun dah ada tahap die yg tersendiri.. maintain kan aje..  bila Siti dah tarik diri, maknenye untuk ABPBH yg akan dtg pon die x dapat join sbg calon. Jadi penonton pulak dia lepas ni.. 

bg peminat2 setia Siti, xyah duk sedih2.. anugerah2 lain die still join jugak.. mcm AIM.. so, dun wori larr..

p/s: kt bukan lah kipas-susah-mati Siti.. tapi,, pernah gak beli kaset die.. kt support semua muzik malaysia yg bagus & sedap didengar x kesahlah daripada mana2 penyanyi sekalipun:)

creepy-crawly

kat astro ria skang ade cite kum-kum.. cite seram.. kt ni dah la penakut skit.. errmmm bukan sikit tapi banyak.. hehehe.. tapi dlm takut2 ni,, nak sgt tgk cite ni.. klu sorg2,,minta ampun larr.. mmg x tengok nye.. naseb baek abah ngan adek tgk same.. dasar penakut kaan.. hehe.. 

dah la semalam x boleh tido.. ni sume member nye pasal.. die post kat status facebook pasal ade budak hilang.. & klik dkat link yg die bg utk tgk details.. 

ni status fb die:
perhatian2!! saya ingin meminta pertolongan anda sekiranya terjumpa kanak2 ini http://www.kaskus.us/showpost.php?p=300474854&postcount=2

terase eager la nak tgk..yelah,, nak tau lah sape yg hilang.. sekali bile klik,, kua gambar hantu daaaaa... terima kaseh banyak2.. memang lepas tuh terus tutup laptop && ape lagiii,, melompat terus atas katil lepas tutup lampu bilik.. hahaha,.. sengal sungguh :p

*kt dah remove link sebab takut terklik..hahahahaa..takoootttttt.. tapi klu korg xde lemah jantung,, silalah copy alamat link tuh & try la bukak.. selamat mencuba..hihihiiii~*

nasihat

masih berkisar tentang nasihat dari seorang abah untuk anak-anaknya. dulu, atau dalam bahasa yang lebih spesifik iaitu masa zaman persekolahan a.k.a zaman pemberontakan jiwa remaja (hehehe),, bila dengar je abah bukak mulut nak bagi nasihat, slalu je amek endah x endah.. kadang2 tuh masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. biasalah, zaman2 remaja nak membesar,, kalau ibu bapa bagi nasihat je,,mesti malas nak dengar.. pastuh melenting sebab dorg asyik membebel benda yg sama.. tapi bila dah makin meningkat dewasa ni,, adalah kesedaran sikit untuk luangkan masa dengar apa nasihat yg ibu n abah bagi.. berguna untuk masa depan.. dorg membebel bukan sebab apa pon,, sebab sayangkan anak2 jugak.. disebabkan bebelan dorg tu lah,,kt jadi 'orang'.. paham2 lah ye..

abah tanya kt ,, dah cakap good luck ker kat Wazini (adik yg tgh amik spm & die kat asrama skang).. abah nasihat la yg kt mesti setiap hari bg sokongan kat dia.. barulah dia semangat sikit nak jawab exam.. yes,,of course dah msg dia.. kt x pernah lupe nak bg moral support kat adik beradik sendiri.. then, abah tanya pulak dekat Aniq (adik bongsu,baru lepas pmr) soalan yg sama.. abah kata Aniq kena cakap kat Wazini yg die kena buat yg terbaik.. sebab nanti aniq pun akan terdorong untuk ikut jejak langkah abangnya utk wat yg terbaik dlm exam..
tambah abah lagi,, untuk Aniq abah dah pilihkan utk die sambung dlm bidang automotif kat sekolah teknik... tuh pilihan pertama dlm borang apply sek teknik utk Aniq.. Aniq ni sebenarnya antara adik beradik ktrg,,die yg paling rajin.. rajin belajar, rajin tolong orang, rajin wat kerja rumah, paling dengar cakap dll.. mmg lain sgt kalau nak dibandingkan dgn ktrg yg lain time skolah dulu.. nak gi tuisyen pon malas.. hehehe.. tapi,, walaupun aniq rajin,, result exam die x brape memberangsangkan lagi berbanding kakak n abg2 die ni.. x tau kat mana silapnya.. mungkin belum rezeki.. tapi ktrg sentiasa bg support kat die untuk sentiasa wat yg terbaik & jgn sesekali give up..

abah pun ckp:
nasib tiap2 org berbeza-beza. & rezeki tiap2 org datang pon bukan dgn cara yg sama.. jangan sesekali anggap diri kt ni x bagus atau x sehebat org lain.. kt x nampak apa yg akan jadi masa akan datang nnt,. ringkasnye,situasi aniq,, mungkin die x masuk mrsm or sbp mcm adik beradik die yg lain (tapi kt still berdoa moga2 result pmr die bagus & dapatlah die masuk asrama penuh sbb nak bg die pun rasa apa yg abg2 & kakak die dah rasa),, (kalau boleh nak bagi die masuk asrama jugak utk tingkatan 4 nnt coz nak bg die belajar hidup berdikari),, tetapi kalau katalah die dapat tawaran masuk automotif or sekolah teknik sekalipun, bukannya pada masa depan die akan jadi seorang yg gagal. walau apa pun bidang yg diceburi. kalau ada usaha yg bagus,, hasilnya pun akan tetap menjadi bagus.. 

abah cakap lagi yg kt jangan sesekali pandang rendah terhadap sesuatu bidang tuh walaupun bg sesetengah org kalau cakap pasal bidang2 yg bukan profesional cthnye, mesti org akan pndang sebelah mata.. masuklah apa jua bidang (yg halal lah maksudnye), kalau kt berazam nak berjaya, Insya Allah satu hari nnt, kt pasti akan dapat jadi orang yg berjaya.. :)

terima kasih abah.
dilla dengar nasihat ni dah x masuk telinga kanan keluar telinga kiri mcm dulu..
tapi masuk telinga kanan & terus share dlm blog.. hehehe:)

24 November 2010

nasihat

dalam kepala ni, selalu terngiang-ngiang nasihat yg abah bagi.. yg paling meninggalkan kesan kat diri adalah kata-kata ni :

"kalau kita x pernah belajar hidup susah, satu hari nanti bila kita dapat susah, kita akan rasa benda tuh sangat2 susah."

abah bagi nasihat ni bila kt duk bercerita kat dia dilema yg kt hadapi.. lagi2 dah nak habis study ni.. bulan 12 nanti dah nak masuk semester baru.. semester terakhir bergelar pelajar ijazah sarjana muda undang-undang.. memang sangat mendebarkan.. bulan 5 tahun 2011 dah tamat belajar.. dah tak lama lagi tuh.. jadi,,kt ni macam jadi risau sangat2 lah sebab x nampak lagi nak pergi mana lepas habis belajar ni.. nak sambung master ke, nak chambering dekat firm ke,, nak pergi interview untuk AG ke dll..& pernah terasa jugak nak sambung belajar kos lain.. terasa takut & bimbang & sometimes rasa macam x bersedia nak ke alam pekerjaan lah pulak.. sebab selalu rasa benda2 ni macam susah, susah & susah.. tuh yg abah keluarkan kata2 nasihat kat atas tadi.. abah ckp lagi,, jgn lah asyik fikir susah je.. sampai bila kt nak berjaya kalau macam tuh.. walau susah macam mana pun, kt mesti kena hadapi kalau nak maju ke depan.. selagi kt x tempuhi sesuatu benda tuh,, kt x kan tau samada betul ke ia susah atau pun tidak..

terima kasih abah..
nasihat untuk diri sendiri:- jia you!! ^_^

masih terasa kehilangan

dah lama x update blog... momentum nak mengarang cerita pun belum rancak lg.. otak pun tgh ligat berfikir nak cerita pasal apa pulak kali ni.. hurmmm..

sebenarnya ingatkan nak tulis dlm blog lepas je habes exam hari tuh (maknanya start cuti awal bulan 11 ari tuh terus je nak mula).. tapi sebenarnya masa tuh tg serabut pasal kucing peliharaan hilang.. huhu..
bagi org lain mungkin perkara ni sangat mengarut.. yelah,, xkan lah pasal kucing hilang pun boleh menjejaskan keadaan seseorg tuh.. tapi, yes,, bg kt ,, kehilangan kucing peliharaan yg dah dibela slama 2 tahun setengah mmg sgt2 menyedihkan... sgt3.. sebab,kucing tuh kucing pertama yg family ktrg bela.. atau dlm kata lain,, yg kt bela... selama ni,, cuma bagi makan je dekat kucing2 kat luar rumah.. xpernah bela & jaga & bg masuk & lepak2 kat dlm rumah.. kontot (nama kucing tuh) yg pertama menjejakkan kaki ke dlm rumah & boleh dikatakan kontot dah menjadi sebahagian drpd ahli keluarga ktrg.. mula2,,kt bpanggil die xiao lai ba.. tapi adik kt ckp panjang sgt larr.. then kt bg nama dia drogba.. tapi lepas tuh, abah bagi nama kontot sebab ekor die kontot.. hehe.. & setiap kali panggil nama tuh,, cepat2 dia datang.. so melekatlah nama kontot/tot sampai sekarang..

tot kucing biasa je.. kucing domestik..warna hitam.. mmg bulu die sume hitam,, tapi die tetap comel di mata kt.. x kesahlah warna apa sekalipun,, die tetap kucing & berhak disayangi.. tot sgt2 manja.. suka tidur.. malas macam garfield.. x banyak ragam.. x aktif sgt (memang macam garfield)..tapi kdg2 tot suke main/kejar bola ping pong .. lagi2 time world cup hari tuh.. jadi aktif gile pulak.. hehe..
bile dah makin lama dibela,, bulu die dah makin berkilat.. abah suka shampoo & letak lotion kat tot.. & tot pon dah makin pandai jaga penampilan die.. haha.. lepas makan je die mesti bersihkan 1 badan.. macho beb.. haha.. (tot kucing jantan)..

sample percuma yg sepatutnya nk bg kat tot
tot sebenarnya mula hilang lepas deepavali hari tuh.. mulanya family balik kampung (dlm 4 hari la).. tot mcm biasa tinggal kat luar rumah (kalau ktrg balek kg x pernah bwk die).. then, lepas je diorg balek dr kg, keesokan harinya,, tot x balik.. sampai lah sekarang.. mana entah die dah pergi.. dulu,, ada sekali tuh, tot pernah x balik rumah.. tapi 4 hari lepas tuh,, die balik dlm keadaan macam bingung & badan die kurus sgt... mungkin tot sesat tapi nasib baik die jumpa jugak jln balik.. tapi kali ni lah yg paling lama.. dah brape minggu x balik.. ada kemungkinan tot sesat.. ada kemungkinan org amik.. & ada kemungkinan die dah x de...... ada org kata tot hilang sebab amik gambar die kot.. sebab da org pernah ckp,, kalau amik gambar kucing,, nnt kucing tuh akan mati or hilang.. tapi kt x pernah percaya benda2 tuh sbb dah 2 thn setengah amik gambar die x kan skarang baru nak jd kan.. ni semua takdir Allah.. kalau betullah tot hidup lagi,, mmg berdoa sgt2 satu hari tot akan jumpa semula jalan balik ke rumah.. kalau betul tot dah x ada,, kt redha..

sekarang ni,, rumah macam sunyi..tapi abah still beli makanan kucing sbb kucing belakang rumah ada lagi.. walaupun dorg x duk dalam rumah tapi dorg pun berhak dapat makan yg sedap2..nasib kucing belakang rumah ada buat jadi peneman.. ade seekor anak kucing tuh mcm terbantut tau tumbesaran die.. adik kt panggil die ketot sbb at least boleh jugak panggil tot wlpn tot yg sbnr dah hilang.. makin sedih hati ni sbb hari tuh dapat sample pack whiskas (makanan kucing) free.. dapat lepas msg kat whiskas *ada iklan kat paper yg gambar Maria Tunku Sabri dgn kucing tuh*  ni mmg pada asalnya nak bg kontot.. & sample tuh still belum dibuka lg.. kalau tot x balik jugak,, rezeki kucing belakang rumah larr jawabnya..

sampai sekarang masih terkenang2 kontot kat dalam rumah ni.. lagi2 kalau time makan sebab selalunya kontot pon akan makan jugak.. tapi dia makan makanan feveret die lah..apalagi kalau bukan ikan rebus atau ikan goreng... haiishh..cukuplah setakat ni..sedih pulak tiba-tiba.. huhu..
kontot,, balik laahh..~

(p/s: penggunaan kata ganti nama diri 'kt' dlm blog ni bermaksud 'saya')

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

30 November 2010

log masuk & log keluar

tadi, terasa nak periksa baki duit kat Maybank2u.. walaupun pada hakikatnya tau baki duit takde sangat dalam akaun huhu.. tapi sebab tengah kering sangat ni, so, kenalah cari duit simpanan walau sampai ke lubang cacing sekalipun ;p (ade lah tujuan nya yang tak boleh nak didedahkan kat sini)   *kt dah lama terperap kat dalam rumah, so dah lama lah tak pegi bank.. internet dah depan mata, so kalau nak check akaun, online saje ;)*

tapi, bila dah log in kat maybank2u, tiba-tiba keluar page yang menyatakan:

You has been logged out
Access Denied

huhhh??!! terkejut mak!! padahal user ID & p'word dah betul.. then, cuba log in balik & cuba lagi.. tapi,, sama jugak..  dalam hati tertanya-tanya, ''aiihh, takkan lah sebab duit dalam akaun ni dah sikit sangat sampai tak boleh nak log in ataupun mungkin sebelum ni ada tukar password tapi terlupa.. hurmmm..musykil2..''
so ape lagi,, terus kol customer care.. dalam hati tertanya lagi, ''dah pukul 7 pm ni, ade ke org yg nak angkat tepon'' ..
cuba je lah dulu kol 1-300-88-6688 (maybank2u customer service) ..

''then, ade pun org angkat.. yesss!!'' (monolog)

kt pon ceritalah apa problem.. org maybank tu pun mintak lah no. ic, no kad atm etc.. dia kata, tak boleh logged in akaun maybank2u sebab dah 3 bulan tak aktif.. 
maknanya, kalau dalam masa 3 bulan tak log in ke akaun maybank online, nanti akan deactivate lah akaun tuh.. 

owhhh.. gitu rupenye.. baru lah kt tau.. huhu.. ingatkan sebab duit dalam akaun dah tinggal sikit sangat.. hehe 

lepas letak tepon tuh, dalam masa 1 minit je, dah boleh log in semula.. 
terima kaseh encik maybank :)

gembira dapat log in, tapi lepas log out, muka monyok balek sebab poket dah kering sangat ni.. uwaaaaa~

sekian..
                p/s: kalau nak log in ke akaun bank online anda, pastikan alamat website tuh betul & selamat ye.. 









28 November 2010

pesta gol

Dah lama tak update pasal bola kat blog.. yelah,, last tulis pasal world cup.. tapi review match world cup untuk final x letak pon.. alasan, sbb pasukan feveret kalah kot.. hehe..

man of the match: Dimitar Berbatov :)
Okay, kembali kepada EPL,. 
Nampaknye malam ni MU berpesta gol ye.. seawal minit pertama dah dapat sumbat 1 gol okay !!
Manchester Utd v Blackburn Rovers, keputusan penuh utk malam ini;
7-1 
5 gol dari Berbatov, 1 nani, & 1 Park Ji Sung. Minit 83 barulah Samba bg 1 gol utk Blackburn. Gembira sungguh tgk game malam ni.hehe 

However, no goal from Rooney for tonite. It’s okay Roo, try again next time.  
*I’m still ur biggest fan yo* 
malam ni pun nampak Anderson nye rentak permainan dah makin improve. I like~

p/s: tg nyanyi lagu Glory Glory Man Utd =)

27 November 2010

budak baru belajar

antara gambar terawal diambil dgn my 'baby-D' (nikon D3000)
makin lama kt makin jatuh cinta dgn dunia fotografi. kt dah mula sedar, kalau nak amik sesuatu gambar tu, bukan main amik je.. tapi kt kena melihat beyond the picture.. contohnya apa main subjek, tema utk gambar, lighting, sudut pandangan mana yg sesuai dll. Lagipun, a picture is worth a thousand words kan :)

sebenarnya, kt masih baru lagi berjinak-jinak dengan dunia Fotografi & guna DSLR... baru beberapa bulan.. kire 'newbie' la ni.. minat utk seni fotografi ni boleh dikatakan dah lama ada sbnrnya tapi baru skarang membuak2..hehe.. kt belum sempat lagi nak berguru dgn yg PRO.
terima kasih kpd internet yg banyak provide sumber rujukan..

nak share dgn korg ni antara website yg mungkin dapat membantu beginner atau sape2 yg ada minat nak belajar teknik2 asas fotografi ni:
 
  • http://noorizamsabran.com (sila klik).. apa yg bagusnya pasal site ni,,beginner dapat tahu lebih lanjut tentang perkara2 asas dlm fotografi,teknik2 bila amik gambar, cara nak cantikkan gambar dll.  pastu,  dapat pulak download e-book berkenaan dgn teknik asas fotografi scr PERCUMA ye!! 
  • Photo.net (sila klik)kat website ni banyak pic2 menarik yg kt boleh refer & also ade forum pasal topik2 bkaitan..
  • Seni Fotografi Adhadi (sila klik).. die ade jugak provide kursus fotografi utk yg berminat.

& banyak lagi lah website pasal fotografi ni.. type je kat google.. 
kalau dkat facebook pon,, ada banyak group & page yg boleh join.. 
kena rajin2 lah mencari..nak seribu daya, xnak seribu dalih :)

p/s: tangkap gambar pun boleh ajar seseorang tu utk jadi penyabar & lebih teliti :)



26 November 2010

Shaheizy Sam dalam KONGSI


bile tgk trailer filem KONGSI ni, terase nak gi tengok pulak nanti.. tajuk filem mcm cite ganas.. dah la dgn tagline 'LU Langsi,Lu Mati'.. bunyi hardcore gile..tapi cite lawak rupenye.. mesti best..yelah,, lagi2 ada Shaheizy Sam :) hehe.. dah lah die ghoyak pantai timur dlm cite ni..  mcm mana la bunyi nya nnti.. hehe!! :)

sumber video: TUPAI

Andai tiada hari esok

Sepohon kayu daunnya rimbun,
lebat bunganya serta buahnya,
walaupun hidup 1000 tahun,
kalau tak sembahyang apa gunanya...

kt mengaku, kt memang kadangkala(erkkk,,selalu kot) lalai dlm mengerjakan solat.. tp sejak kebelakangan ni, rase mcm slalu sgt terfikir pasal kematian (fikir akan kematian itu sunat kan.. so,it's good for me lah~) 
bila terfikir pasal mati ni,,mulalah rase bimbang,cuak,seram & sebagainya.. yelah,, kalau ditakdirkan esok lusa kt dah xde,, dah cukup ke amalan nak dibawa 'ke sana'..
solat pun maseh tunggang-langgang.. especially solat subuh.. ish ish ishh..  apa nak jadi~

tapi bila dah semakin matang ni,, ada terdetik jugak dlm hati ni teringin nak berubah ke arah yg lebih baik, lagi2 utk lebih disiplin dlm menepati waktu solat & kalau boleh, x nak liat2 dah untuk solat.. 

Ada Doa untuk Rajin Solat: 

amalkan Surah Ibrahim Ayat 40 yang bermaksud; 

''Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.''


p/s: sama2 lah kt amalkan yek :)





mari tengok SPONTAN


SPONTAN, rancangan tv yg sgt kelakar & baik utk hilangkan tekanan ye sbb kt akan gelak sepanjang masa klu tgk cite ni.. utk yg musim pertama ade Afdlin,Arwah Din, Zizan,Douglas Lim, Sharifah Shahira & pelawak2 yg lain..rancangan ni kat Astro Warna la tapi..

kt mungkin agak ketinggalan sikit pasal rancangan SPONTAN ni.. semuanya disebabkan kt x de channel astro warna. x subscribe pun.. yelah, sebab ada astro chanel yg basic pun cukuplah + ada channel sukan (utk tgk match bola).. ada channel banyak2 pun xde sape nak tgk kat rumah ni.. ibu n abah keje..adik2 kat asrama.. tggal lah adek bongsu sorg kat umah.. bukannye die nak tgk tv sgt pon.. ada channel astro bnyk2 pon tapi kalau program kat tv asyik duk ulang banyak kali bende yg sama pon bosan jugak kan.. 

okay2, kembali kepada program SPONTAN ni (yg ni kalau ulang bnyk2 kali xpe sbb best)..
kt sebenarnya pernah jugak la tgk sebelum ni.. mmg ketawa berguling2 kat umah sewa (tgk ngan housemate).. ketawa x ingat dunia.. mmg boleh ketawa sampai nanges kadang2 tuh.. yg x boleh blah, pnah skali mmber kt nak semput dah lepas gelak sakan tgk SPONTAN.. hahaha.. tp ktrg baru tgk yg musim pertama nye.. yg ade Arwah Din Beramboi.. lawak die mmg bg kt yg terBAEK lah antara semua.. slumber je.. salute sgt kat die!!!..

ni pon tadi duk cari SPONTAN kat youtube.. susah sgt nak tgk kat youtube ni sbb kalau internet lambat,,mesti sekat2.. so, download adalah cara yg terbaik.. hehehe,. naseb baek jumpa BLOG yg ade koleksi spontan.. senang sikit nak tgk sbb dalam blog ni susun ikut episod.. tapi ade yg musim pertama je (yg ni pon dah bnyk utk di tgk dlm 1 mlm) 
musim kedua nye x tgk lagi.. nanti nak cari jugak lah .. 

dalam SPONTAN musim pertama kan, segmen yg paling best bg kt adalah Pemberita Berkepala 3 & alih suara.. mmg pecah perut kalau tgk beb.. haha.. skang dah pukul 3 pagi,, tapi still nak sambung tgk lagii.. choww~

*ni antara sedutan SPONTAN yg best..check it out*

p/s: Al-fatihah utk yg telah tiada~








25 November 2010

Hiburan semata2

tibe2 rase nak tulis pasal 'Siti Nurhaliza tarik diri dari Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010'. 
tadi tgk berita ni kat Gala tv..
hurm.. mesti ramai peminat die yg kecewa. yelah, mesti dorg nak tgk Siti dpt Anugerah Bintang Paling Popular utk kali yg ke-8 pulak kan..  

sebenarnye x terkejut sgt pun bila die kate nak tarik diri ni.. sebab sebelum2 ni pon mcm terdengar2 yg die kate nak tarik diri..tapi bile tgk,, ade je lg pencalonan.. but dis time, die kate mmg muktamad.. maknenye tahun ni akan ade muke baru lah yg akan dapat Anugerah Bintang Paling fofular.. baguslerr.. bagi lah org lain pulak merase.. Siti pun dah ada tahap die yg tersendiri.. maintain kan aje..  bila Siti dah tarik diri, maknenye untuk ABPBH yg akan dtg pon die x dapat join sbg calon. Jadi penonton pulak dia lepas ni.. 

bg peminat2 setia Siti, xyah duk sedih2.. anugerah2 lain die still join jugak.. mcm AIM.. so, dun wori larr..

p/s: kt bukan lah kipas-susah-mati Siti.. tapi,, pernah gak beli kaset die.. kt support semua muzik malaysia yg bagus & sedap didengar x kesahlah daripada mana2 penyanyi sekalipun:)

creepy-crawly

kat astro ria skang ade cite kum-kum.. cite seram.. kt ni dah la penakut skit.. errmmm bukan sikit tapi banyak.. hehehe.. tapi dlm takut2 ni,, nak sgt tgk cite ni.. klu sorg2,,minta ampun larr.. mmg x tengok nye.. naseb baek abah ngan adek tgk same.. dasar penakut kaan.. hehe.. 

dah la semalam x boleh tido.. ni sume member nye pasal.. die post kat status facebook pasal ade budak hilang.. & klik dkat link yg die bg utk tgk details.. 

ni status fb die:
perhatian2!! saya ingin meminta pertolongan anda sekiranya terjumpa kanak2 ini http://www.kaskus.us/showpost.php?p=300474854&postcount=2

terase eager la nak tgk..yelah,, nak tau lah sape yg hilang.. sekali bile klik,, kua gambar hantu daaaaa... terima kaseh banyak2.. memang lepas tuh terus tutup laptop && ape lagiii,, melompat terus atas katil lepas tutup lampu bilik.. hahaha,.. sengal sungguh :p

*kt dah remove link sebab takut terklik..hahahahaa..takoootttttt.. tapi klu korg xde lemah jantung,, silalah copy alamat link tuh & try la bukak.. selamat mencuba..hihihiiii~*

nasihat

masih berkisar tentang nasihat dari seorang abah untuk anak-anaknya. dulu, atau dalam bahasa yang lebih spesifik iaitu masa zaman persekolahan a.k.a zaman pemberontakan jiwa remaja (hehehe),, bila dengar je abah bukak mulut nak bagi nasihat, slalu je amek endah x endah.. kadang2 tuh masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. biasalah, zaman2 remaja nak membesar,, kalau ibu bapa bagi nasihat je,,mesti malas nak dengar.. pastuh melenting sebab dorg asyik membebel benda yg sama.. tapi bila dah makin meningkat dewasa ni,, adalah kesedaran sikit untuk luangkan masa dengar apa nasihat yg ibu n abah bagi.. berguna untuk masa depan.. dorg membebel bukan sebab apa pon,, sebab sayangkan anak2 jugak.. disebabkan bebelan dorg tu lah,,kt jadi 'orang'.. paham2 lah ye..

abah tanya kt ,, dah cakap good luck ker kat Wazini (adik yg tgh amik spm & die kat asrama skang).. abah nasihat la yg kt mesti setiap hari bg sokongan kat dia.. barulah dia semangat sikit nak jawab exam.. yes,,of course dah msg dia.. kt x pernah lupe nak bg moral support kat adik beradik sendiri.. then, abah tanya pulak dekat Aniq (adik bongsu,baru lepas pmr) soalan yg sama.. abah kata Aniq kena cakap kat Wazini yg die kena buat yg terbaik.. sebab nanti aniq pun akan terdorong untuk ikut jejak langkah abangnya utk wat yg terbaik dlm exam..
tambah abah lagi,, untuk Aniq abah dah pilihkan utk die sambung dlm bidang automotif kat sekolah teknik... tuh pilihan pertama dlm borang apply sek teknik utk Aniq.. Aniq ni sebenarnya antara adik beradik ktrg,,die yg paling rajin.. rajin belajar, rajin tolong orang, rajin wat kerja rumah, paling dengar cakap dll.. mmg lain sgt kalau nak dibandingkan dgn ktrg yg lain time skolah dulu.. nak gi tuisyen pon malas.. hehehe.. tapi,, walaupun aniq rajin,, result exam die x brape memberangsangkan lagi berbanding kakak n abg2 die ni.. x tau kat mana silapnya.. mungkin belum rezeki.. tapi ktrg sentiasa bg support kat die untuk sentiasa wat yg terbaik & jgn sesekali give up..

abah pun ckp:
nasib tiap2 org berbeza-beza. & rezeki tiap2 org datang pon bukan dgn cara yg sama.. jangan sesekali anggap diri kt ni x bagus atau x sehebat org lain.. kt x nampak apa yg akan jadi masa akan datang nnt,. ringkasnye,situasi aniq,, mungkin die x masuk mrsm or sbp mcm adik beradik die yg lain (tapi kt still berdoa moga2 result pmr die bagus & dapatlah die masuk asrama penuh sbb nak bg die pun rasa apa yg abg2 & kakak die dah rasa),, (kalau boleh nak bagi die masuk asrama jugak utk tingkatan 4 nnt coz nak bg die belajar hidup berdikari),, tetapi kalau katalah die dapat tawaran masuk automotif or sekolah teknik sekalipun, bukannya pada masa depan die akan jadi seorang yg gagal. walau apa pun bidang yg diceburi. kalau ada usaha yg bagus,, hasilnya pun akan tetap menjadi bagus.. 

abah cakap lagi yg kt jangan sesekali pandang rendah terhadap sesuatu bidang tuh walaupun bg sesetengah org kalau cakap pasal bidang2 yg bukan profesional cthnye, mesti org akan pndang sebelah mata.. masuklah apa jua bidang (yg halal lah maksudnye), kalau kt berazam nak berjaya, Insya Allah satu hari nnt, kt pasti akan dapat jadi orang yg berjaya.. :)

terima kasih abah.
dilla dengar nasihat ni dah x masuk telinga kanan keluar telinga kiri mcm dulu..
tapi masuk telinga kanan & terus share dlm blog.. hehehe:)

24 November 2010

nasihat

dalam kepala ni, selalu terngiang-ngiang nasihat yg abah bagi.. yg paling meninggalkan kesan kat diri adalah kata-kata ni :

"kalau kita x pernah belajar hidup susah, satu hari nanti bila kita dapat susah, kita akan rasa benda tuh sangat2 susah."

abah bagi nasihat ni bila kt duk bercerita kat dia dilema yg kt hadapi.. lagi2 dah nak habis study ni.. bulan 12 nanti dah nak masuk semester baru.. semester terakhir bergelar pelajar ijazah sarjana muda undang-undang.. memang sangat mendebarkan.. bulan 5 tahun 2011 dah tamat belajar.. dah tak lama lagi tuh.. jadi,,kt ni macam jadi risau sangat2 lah sebab x nampak lagi nak pergi mana lepas habis belajar ni.. nak sambung master ke, nak chambering dekat firm ke,, nak pergi interview untuk AG ke dll..& pernah terasa jugak nak sambung belajar kos lain.. terasa takut & bimbang & sometimes rasa macam x bersedia nak ke alam pekerjaan lah pulak.. sebab selalu rasa benda2 ni macam susah, susah & susah.. tuh yg abah keluarkan kata2 nasihat kat atas tadi.. abah ckp lagi,, jgn lah asyik fikir susah je.. sampai bila kt nak berjaya kalau macam tuh.. walau susah macam mana pun, kt mesti kena hadapi kalau nak maju ke depan.. selagi kt x tempuhi sesuatu benda tuh,, kt x kan tau samada betul ke ia susah atau pun tidak..

terima kasih abah..
nasihat untuk diri sendiri:- jia you!! ^_^

masih terasa kehilangan

dah lama x update blog... momentum nak mengarang cerita pun belum rancak lg.. otak pun tgh ligat berfikir nak cerita pasal apa pulak kali ni.. hurmmm..

sebenarnya ingatkan nak tulis dlm blog lepas je habes exam hari tuh (maknanya start cuti awal bulan 11 ari tuh terus je nak mula).. tapi sebenarnya masa tuh tg serabut pasal kucing peliharaan hilang.. huhu..
bagi org lain mungkin perkara ni sangat mengarut.. yelah,, xkan lah pasal kucing hilang pun boleh menjejaskan keadaan seseorg tuh.. tapi, yes,, bg kt ,, kehilangan kucing peliharaan yg dah dibela slama 2 tahun setengah mmg sgt2 menyedihkan... sgt3.. sebab,kucing tuh kucing pertama yg family ktrg bela.. atau dlm kata lain,, yg kt bela... selama ni,, cuma bagi makan je dekat kucing2 kat luar rumah.. xpernah bela & jaga & bg masuk & lepak2 kat dlm rumah.. kontot (nama kucing tuh) yg pertama menjejakkan kaki ke dlm rumah & boleh dikatakan kontot dah menjadi sebahagian drpd ahli keluarga ktrg.. mula2,,kt bpanggil die xiao lai ba.. tapi adik kt ckp panjang sgt larr.. then kt bg nama dia drogba.. tapi lepas tuh, abah bagi nama kontot sebab ekor die kontot.. hehe.. & setiap kali panggil nama tuh,, cepat2 dia datang.. so melekatlah nama kontot/tot sampai sekarang..

tot kucing biasa je.. kucing domestik..warna hitam.. mmg bulu die sume hitam,, tapi die tetap comel di mata kt.. x kesahlah warna apa sekalipun,, die tetap kucing & berhak disayangi.. tot sgt2 manja.. suka tidur.. malas macam garfield.. x banyak ragam.. x aktif sgt (memang macam garfield)..tapi kdg2 tot suke main/kejar bola ping pong .. lagi2 time world cup hari tuh.. jadi aktif gile pulak.. hehe..
bile dah makin lama dibela,, bulu die dah makin berkilat.. abah suka shampoo & letak lotion kat tot.. & tot pon dah makin pandai jaga penampilan die.. haha.. lepas makan je die mesti bersihkan 1 badan.. macho beb.. haha.. (tot kucing jantan)..

sample percuma yg sepatutnya nk bg kat tot
tot sebenarnya mula hilang lepas deepavali hari tuh.. mulanya family balik kampung (dlm 4 hari la).. tot mcm biasa tinggal kat luar rumah (kalau ktrg balek kg x pernah bwk die).. then, lepas je diorg balek dr kg, keesokan harinya,, tot x balik.. sampai lah sekarang.. mana entah die dah pergi.. dulu,, ada sekali tuh, tot pernah x balik rumah.. tapi 4 hari lepas tuh,, die balik dlm keadaan macam bingung & badan die kurus sgt... mungkin tot sesat tapi nasib baik die jumpa jugak jln balik.. tapi kali ni lah yg paling lama.. dah brape minggu x balik.. ada kemungkinan tot sesat.. ada kemungkinan org amik.. & ada kemungkinan die dah x de...... ada org kata tot hilang sebab amik gambar die kot.. sebab da org pernah ckp,, kalau amik gambar kucing,, nnt kucing tuh akan mati or hilang.. tapi kt x pernah percaya benda2 tuh sbb dah 2 thn setengah amik gambar die x kan skarang baru nak jd kan.. ni semua takdir Allah.. kalau betullah tot hidup lagi,, mmg berdoa sgt2 satu hari tot akan jumpa semula jalan balik ke rumah.. kalau betul tot dah x ada,, kt redha..

sekarang ni,, rumah macam sunyi..tapi abah still beli makanan kucing sbb kucing belakang rumah ada lagi.. walaupun dorg x duk dalam rumah tapi dorg pun berhak dapat makan yg sedap2..nasib kucing belakang rumah ada buat jadi peneman.. ade seekor anak kucing tuh mcm terbantut tau tumbesaran die.. adik kt panggil die ketot sbb at least boleh jugak panggil tot wlpn tot yg sbnr dah hilang.. makin sedih hati ni sbb hari tuh dapat sample pack whiskas (makanan kucing) free.. dapat lepas msg kat whiskas *ada iklan kat paper yg gambar Maria Tunku Sabri dgn kucing tuh*  ni mmg pada asalnya nak bg kontot.. & sample tuh still belum dibuka lg.. kalau tot x balik jugak,, rezeki kucing belakang rumah larr jawabnya..

sampai sekarang masih terkenang2 kontot kat dalam rumah ni.. lagi2 kalau time makan sebab selalunya kontot pon akan makan jugak.. tapi dia makan makanan feveret die lah..apalagi kalau bukan ikan rebus atau ikan goreng... haiishh..cukuplah setakat ni..sedih pulak tiba-tiba.. huhu..
kontot,, balik laahh..~

(p/s: penggunaan kata ganti nama diri 'kt' dlm blog ni bermaksud 'saya')