Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

11 December 2008

bercakap dengan budak keCik...

cerita 1:

situasi berlaku di tepi pantai antara kanak2 yang berumur 4 tahun dgn kakak sedarenye...

Adik H : kakak, adik nampak siput tadi.. pastuh adik amek.. tengok ni (sambil mennjukkan cengkerang siput ke arah kakak sdarenye)
akak D : uuhh, bsarnye siput ni.. cube adik amik siput ni, pastuh letak kat tepi telinge.. cube
dengar ade bunyi x?
Adik H : haah..ade ah!!.. ni macam bunyi kat dalam laut mase adik swimming tadi lah!!
akak D : yelah.. bunyi laut la tuh..
Adik H : kakak, macam mane siput ni buat bunyi ni?? adik nak tau! kalau ketam pun die ade bunyi macam ni ke??
akak D : ahhh..ermmm..tak..ermm..entahh..(alamak camne nak explain ni..adeyh~)

*moral of the story : rajin2 lah tgk national geographic nye program..hehehe

---------------------------------------------------------------------------------------

cerita 2 :

watak yg same.. cuma kali ni berlaku kat Ostrich park..

Adik H : kakak, burung ostrich makan apa?
akak D : cuba adik bg die makan daun die nak x?
Adik H : (bg ostrich mkn daun yg die petik kat pokok) haah lah,, ostrich makan!!
akak D : hah, tengok tuh! sebab tuh adik kena suka makan sayur.. nanti boleh jadi tinggi macam ostrich!..
Adik H : tapi ostrich bukan makan sayur lah.. die makan daun!! kalau sayur kena masak!!
akak D : x lah adik.. sayur ade je yg xyah masak dah boleh makan. adik makan sayur, ostrich makan daun.same lah tuh..
Adik H : x sama.. nanti adik x boleh tinggi macam ostrich sebab adik x makan daun..
akak D : boleh..adik makan sayur tau balik nnti ye..pastuh nnti adik jd tggi..
Adik H : kakak, tgk kuda kat depan tuh..
akak D : hah, nape?..
Adik H : die pun makan daun macam ostrich ni, tp kenapa die x tinggi macam ostrich??
akak D : sebab kuda boleh tinggi sampai tggi tuh je.. ostrich leher die panjang..tuh sbb die tinggi..
Adik H : ooohhh.. kambing pulak?? (sambil tunjuk ke arah kambing kat depan mata)
akak D : same lah macam kuda.. leher die pendek..
Adik H : kenapa leher dowg x panjang mcm ostrich?? dowg kan makan daun..
akak D : sebab..aaaa....(adeyh~ macam ni 7 hari 7 mlm x habis soal jwb budak ni..layan jerrr..hehe)

*moral of the story : klu jumpe ngan budak kcik yg bnyak tanye, layan je kerenah die dgn pnuh sabar ye..hehe~

---------------------------------------------------------------------------------------

cerita 3 :

perbualan antara adik kepada Adik H yg berumur 3 tahun dengan Akak D

akak D : adik, besar nanti nak jadi apa??
adik L : adik nak jadi doktor ngan make-up artis
akak D : mak aiihh,,..( mane pulak ko tau ade job make-up artis ni.. budak2 zaman skarang, tadika pun lom lg.mmg advance, seb baik die ni girl~) artis mane adik nak make-up kan?? erra fazira ke??
adik L : ha ah!!mestilah!

*ish2,, pengaruh tv nih...heh~

-----------------------------------------------------------------------------------------

Cerita 4 :

perbualan berlaku dalam perjalanan balik ke rumah selepas beberapa hari pgi bercuti..

Adik H : kakak, teka dalam poket adik ada apa?
Akak D : entah..ade duit kot..
Adik H : salah.. ade siput lahh!!
Akak D : lorr, siput hari tuh ko bawak balik..
Adik H : eyh, die ade bunyi lagi lah!! kakak, berapa lame die ade bunyi ni??
Akak D : selama2 lamanye kot..
Adik H : mcm mane die boleh simpan bunyi ni lame2?
Akak D : sebab die ade cangkerang..
Adik H : cangkerang tuh ape?
Akak D : rumah siput lah.. yg adik pegang tuh..
Adik H : ni siput lah..ni bukan cangkerang..
Akak D : iyolah adik ooiiii....

* layan,... ;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

6 comments:

Intan *Schaghinach* said...

Rajin la pulak ko melayan budak2..hehe...bagus2...kalau aku la kan..adik, akak ada keje la skrg..tak pun...adik, google je la ...hehe tak pun, adik, akak manusia biase...huhu...

SyazanaSafiah said...

hahaha.. kanak2, sgt curious. smua benda nak tahu ;)

aDuKa said...

hakhak.. besh baca.. sronot gak kan sembang2 ngn knk2 riang neh.. cumey.. =P

Dilla said...

hahahah.. intan, ko bleyh wat part time jd cikgu IT 1 ari nnti.. asyek setia ngan google je;p

syaz, dowg mmg trlampau curious.. ade pulak tuh, tnye pasal sains yg mndalam smpai kt pun x ter pk.. cthnye ade skali tuh, adik sdare kt tanye, " td adek minum air sirap tapi nape adik kencing kluar kaler kuning?? " tercengang gak nak jawab ..hahahaha..

aduka, mmg best klu sembang ngan budak2....trase muda pun ade..hehe;p

aMyRuL's anD zaKiaH said...

ak nek ketapi ritu masa balik ukm...de budak sebelah ak..dlm coach tu ada tv..superior class..tunjuk cite kartun..dia syik dok tnye je mak dia..ak nk lena pon xsng..de lak pi tnye mak dia, stim tu pe? ak letak ko kt tempat drebar baru tau!ha3..ak xmau smbg ngn dia kang xleh lena!so, buat2 pening..
abg pening..
knp abg pening..
abg xleh nek ketapi..
knp abg nek ketapi..
bodoh..suka ati aku la!!!!

hu3..

Dilla said...

hahahhaa mirul.. sungguh kjam ayat last tuh..
alahh, time kcik dlu, ko pun camtuh gak;p
hheeehe;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

11 December 2008

bercakap dengan budak keCik...

cerita 1:

situasi berlaku di tepi pantai antara kanak2 yang berumur 4 tahun dgn kakak sedarenye...

Adik H : kakak, adik nampak siput tadi.. pastuh adik amek.. tengok ni (sambil mennjukkan cengkerang siput ke arah kakak sdarenye)
akak D : uuhh, bsarnye siput ni.. cube adik amik siput ni, pastuh letak kat tepi telinge.. cube
dengar ade bunyi x?
Adik H : haah..ade ah!!.. ni macam bunyi kat dalam laut mase adik swimming tadi lah!!
akak D : yelah.. bunyi laut la tuh..
Adik H : kakak, macam mane siput ni buat bunyi ni?? adik nak tau! kalau ketam pun die ade bunyi macam ni ke??
akak D : ahhh..ermmm..tak..ermm..entahh..(alamak camne nak explain ni..adeyh~)

*moral of the story : rajin2 lah tgk national geographic nye program..hehehe

---------------------------------------------------------------------------------------

cerita 2 :

watak yg same.. cuma kali ni berlaku kat Ostrich park..

Adik H : kakak, burung ostrich makan apa?
akak D : cuba adik bg die makan daun die nak x?
Adik H : (bg ostrich mkn daun yg die petik kat pokok) haah lah,, ostrich makan!!
akak D : hah, tengok tuh! sebab tuh adik kena suka makan sayur.. nanti boleh jadi tinggi macam ostrich!..
Adik H : tapi ostrich bukan makan sayur lah.. die makan daun!! kalau sayur kena masak!!
akak D : x lah adik.. sayur ade je yg xyah masak dah boleh makan. adik makan sayur, ostrich makan daun.same lah tuh..
Adik H : x sama.. nanti adik x boleh tinggi macam ostrich sebab adik x makan daun..
akak D : boleh..adik makan sayur tau balik nnti ye..pastuh nnti adik jd tggi..
Adik H : kakak, tgk kuda kat depan tuh..
akak D : hah, nape?..
Adik H : die pun makan daun macam ostrich ni, tp kenapa die x tinggi macam ostrich??
akak D : sebab kuda boleh tinggi sampai tggi tuh je.. ostrich leher die panjang..tuh sbb die tinggi..
Adik H : ooohhh.. kambing pulak?? (sambil tunjuk ke arah kambing kat depan mata)
akak D : same lah macam kuda.. leher die pendek..
Adik H : kenapa leher dowg x panjang mcm ostrich?? dowg kan makan daun..
akak D : sebab..aaaa....(adeyh~ macam ni 7 hari 7 mlm x habis soal jwb budak ni..layan jerrr..hehe)

*moral of the story : klu jumpe ngan budak kcik yg bnyak tanye, layan je kerenah die dgn pnuh sabar ye..hehe~

---------------------------------------------------------------------------------------

cerita 3 :

perbualan antara adik kepada Adik H yg berumur 3 tahun dengan Akak D

akak D : adik, besar nanti nak jadi apa??
adik L : adik nak jadi doktor ngan make-up artis
akak D : mak aiihh,,..( mane pulak ko tau ade job make-up artis ni.. budak2 zaman skarang, tadika pun lom lg.mmg advance, seb baik die ni girl~) artis mane adik nak make-up kan?? erra fazira ke??
adik L : ha ah!!mestilah!

*ish2,, pengaruh tv nih...heh~

-----------------------------------------------------------------------------------------

Cerita 4 :

perbualan berlaku dalam perjalanan balik ke rumah selepas beberapa hari pgi bercuti..

Adik H : kakak, teka dalam poket adik ada apa?
Akak D : entah..ade duit kot..
Adik H : salah.. ade siput lahh!!
Akak D : lorr, siput hari tuh ko bawak balik..
Adik H : eyh, die ade bunyi lagi lah!! kakak, berapa lame die ade bunyi ni??
Akak D : selama2 lamanye kot..
Adik H : mcm mane die boleh simpan bunyi ni lame2?
Akak D : sebab die ade cangkerang..
Adik H : cangkerang tuh ape?
Akak D : rumah siput lah.. yg adik pegang tuh..
Adik H : ni siput lah..ni bukan cangkerang..
Akak D : iyolah adik ooiiii....

* layan,... ;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

6 comments:

Intan *Schaghinach* said...

Rajin la pulak ko melayan budak2..hehe...bagus2...kalau aku la kan..adik, akak ada keje la skrg..tak pun...adik, google je la ...hehe tak pun, adik, akak manusia biase...huhu...

SyazanaSafiah said...

hahaha.. kanak2, sgt curious. smua benda nak tahu ;)

aDuKa said...

hakhak.. besh baca.. sronot gak kan sembang2 ngn knk2 riang neh.. cumey.. =P

Dilla said...

hahahah.. intan, ko bleyh wat part time jd cikgu IT 1 ari nnti.. asyek setia ngan google je;p

syaz, dowg mmg trlampau curious.. ade pulak tuh, tnye pasal sains yg mndalam smpai kt pun x ter pk.. cthnye ade skali tuh, adik sdare kt tanye, " td adek minum air sirap tapi nape adik kencing kluar kaler kuning?? " tercengang gak nak jawab ..hahahaha..

aduka, mmg best klu sembang ngan budak2....trase muda pun ade..hehe;p

aMyRuL's anD zaKiaH said...

ak nek ketapi ritu masa balik ukm...de budak sebelah ak..dlm coach tu ada tv..superior class..tunjuk cite kartun..dia syik dok tnye je mak dia..ak nk lena pon xsng..de lak pi tnye mak dia, stim tu pe? ak letak ko kt tempat drebar baru tau!ha3..ak xmau smbg ngn dia kang xleh lena!so, buat2 pening..
abg pening..
knp abg pening..
abg xleh nek ketapi..
knp abg nek ketapi..
bodoh..suka ati aku la!!!!

hu3..

Dilla said...

hahahhaa mirul.. sungguh kjam ayat last tuh..
alahh, time kcik dlu, ko pun camtuh gak;p
hheeehe;p