Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

21 January 2009

marah itu api...

orang kata ;

"kalau kt marah, elok kt duduk bile kt bdiri &
klu marah dalam keadaan duduk, elok kt baring..
so boleh kurangkan rasa marah.."
&
"Kalau ada 2 orang sedang marah,salah seorang mestilah duduk,
kalau dua2 sedang duduk,salah seorang mestila baring..vice versa.."

tapi kan, kalau kt dkat klas/ tg dlm kuliah, & tg duduk, tetibe dtg rasa marah ke, so, takkan nak baring dlam kelas pulak.. x ke nanti lecturer pandang muka kt dgn pnuh rase misteri nusantara.. hehehe..

marah kalau dipendam akan jd penyakit i.e sakit hati..
kalau kt lepaskan marah pulak, sometimes boleh mbuatkan seseorg hilang pertimbangan & dah mcm hilang akal ..
tp apa yg kt slalu alami adalah marah yg dlm kategori 1st.. suke sgt memendam rasa, jiwa sdiri gak yg terseksa..
kenapa suka pendam?
jawapannya;kt x suka marah org sebab kt sdiri x suke dimarahi..
kalau nak tegur org, mula2, tegur lah secara baek, x yah nak herdik2..

Imam Ghazali pernah berkata: "Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."

marah itu juga tandanya sayang (sumtimes)
yelah, kalau org yg kt syg wat bad things, kt x tegur or marah & juz biarkan dia lalai, tuh tandenye kt x sayangkan dia.. kan??!!~

#ni semua sekadar selingan;)
-jgn suka marah, nnt cepat tua..hehe;p-

3 comments:

Anonymous said...

btol2!!!
bagus post ni!!!

Intan *Schaghinach* said...

Antara petua hilangkan marah ialah ambil wuduk tapi worst case scenario yang aku penah lost tempered, dua kali amik wuduk pun tak bleh hilang marah gak...hehe..may be tiga kali baru hilang kot..hehe

Dulu aku sangat hot tempered. Tapi bila dgr kata2 akak aku, "orang yang cepat marah adalah orang yang kalah." Adalah berubah sikit tahap kemarahan aku.

Mungkin juga yang membawa kepada perubahan aku ialah berkawan dengan mereka yang happy go lucky 24/7...tak payah nak pikir banyak2, yang penting live life to the fullest.!

Dilla said...

btul gak ye..
"org yg cepat marah adalah org yg kalah.. sbab apa tau; marah tuh kan sifat syaitan.. "

marah tuh mmg x dilarang, tapi marah biarlah bertempat & seelok2nye, marah tuh dikawal..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

21 January 2009

marah itu api...

orang kata ;

"kalau kt marah, elok kt duduk bile kt bdiri &
klu marah dalam keadaan duduk, elok kt baring..
so boleh kurangkan rasa marah.."
&
"Kalau ada 2 orang sedang marah,salah seorang mestilah duduk,
kalau dua2 sedang duduk,salah seorang mestila baring..vice versa.."

tapi kan, kalau kt dkat klas/ tg dlm kuliah, & tg duduk, tetibe dtg rasa marah ke, so, takkan nak baring dlam kelas pulak.. x ke nanti lecturer pandang muka kt dgn pnuh rase misteri nusantara.. hehehe..

marah kalau dipendam akan jd penyakit i.e sakit hati..
kalau kt lepaskan marah pulak, sometimes boleh mbuatkan seseorg hilang pertimbangan & dah mcm hilang akal ..
tp apa yg kt slalu alami adalah marah yg dlm kategori 1st.. suke sgt memendam rasa, jiwa sdiri gak yg terseksa..
kenapa suka pendam?
jawapannya;kt x suka marah org sebab kt sdiri x suke dimarahi..
kalau nak tegur org, mula2, tegur lah secara baek, x yah nak herdik2..

Imam Ghazali pernah berkata: "Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."

marah itu juga tandanya sayang (sumtimes)
yelah, kalau org yg kt syg wat bad things, kt x tegur or marah & juz biarkan dia lalai, tuh tandenye kt x sayangkan dia.. kan??!!~

#ni semua sekadar selingan;)
-jgn suka marah, nnt cepat tua..hehe;p-

3 comments:

Anonymous said...

btol2!!!
bagus post ni!!!

Intan *Schaghinach* said...

Antara petua hilangkan marah ialah ambil wuduk tapi worst case scenario yang aku penah lost tempered, dua kali amik wuduk pun tak bleh hilang marah gak...hehe..may be tiga kali baru hilang kot..hehe

Dulu aku sangat hot tempered. Tapi bila dgr kata2 akak aku, "orang yang cepat marah adalah orang yang kalah." Adalah berubah sikit tahap kemarahan aku.

Mungkin juga yang membawa kepada perubahan aku ialah berkawan dengan mereka yang happy go lucky 24/7...tak payah nak pikir banyak2, yang penting live life to the fullest.!

Dilla said...

btul gak ye..
"org yg cepat marah adalah org yg kalah.. sbab apa tau; marah tuh kan sifat syaitan.. "

marah tuh mmg x dilarang, tapi marah biarlah bertempat & seelok2nye, marah tuh dikawal..