Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

30 January 2009

l.u.v

love.care.responsible

haiwan pun nak jugak kaseh-syg ni.. & kt sbg manusia jgn kedekut nak bg kat dowg..
bukannye susah, just jgn dera or seksa dowg sudahlah.. pnah gak wat research pasal animal abuse kat malaysia & ternyata, maseh ade lg manusia2 bhati busuk yg sanggup aniaya binatang2 yg x bdosa neh especially yg dijadikan binatang peliharaan spt kucing, anjing etc.. kalau nak bela, buat cara bela.. taking good care of them.. tgk cam SPCA, mmg salute ahh:)

erm,, sebenarnye nak cerite ape ni..
okay, got it!!~ jumaat lepas, it was my very 1st time beli makanan kucing..hahaha, walaupun x bela kucing.. so, ape kes ni?.. utk pengetahuan, belakang rumah sy mmg dah jd macam tempat kebajikan a.k.a perlindungan kucing2 terbiar yg dahagakan air & makanan.. hahaha..
ceritanya bermula macam ni; hari raya aidilfitri yg lepas, kwasan perumahan kat selangor or KL mmg kebanyakannye akan lengang sbb ramai yg balek kampung.. so, kucing2 ni sume mestilah sgt lah kebulur.. kebetulan, kat area ktrg ni, family ktrg yg balek awal dr kampung, so ape lagi, kucing2 ni pun mengiau2 lah dgn mendayu2nye bile tgk ktrg balek.. tapi, apakan daya, makanan kat rumah xde. barang2 mentah cam ikan, ayam etc kat dalam peti ais sume dah abis sblm balek kampung tuh.. hurm.. so, hanye boleh memandang dengan penuh rase kesiannye kat dowg dr tingkap dapur tuh sambil mengunyah kerepek ikan bilis yg bawak balik dr kampung.. tetibe terase nak balik kerepek ikan bilis kat luar tingkap dapur & x sangka, kucing2 tuh berebut nak makan.. sah, mmg dah lapar tahap kritikal ni. kesian sgt tgk lagi2 kat 4 ekor anak kucing yg mcm baru lahir je ni.. nak kuar bg dowg air, tetibe hujan pulak... then, alang2 dah malam, so tggu esok hari je lah..

keesokannye; okay, ikan, ayam sume dah beli. & kucing2 kat belakang rumah dah setia menunggu.. sisa2 ikan & ayam mentah yg baru dibersihkan ktrg asingkan ke dlm bekas lain.. tadaa.. meow2, meh makan!!!~ ;) abah, ibu& adek2 pun join bg dowg makan..
ktrg x pernah bela kucing dr ktrg kecik smpai dah besar ni . sbb abah suka bela ikan. yelah,kang x pasal2 kena ngaap!!~ hehe.. tp sejak dr lepas raya tuh, sampai skrang, kucing2 tuh setia dtg kat blakang rumah ni.. dowg dtg time lunch & time tgh nak masak utk dinner.. dah set time kot.. skang, bulu2 dowg pun dah cantik & bdn pun dah sihat.. x mcm time mula2 tgk dowg ni.. cengkung je.. makin suke lak but no-no masuk rumah ye..hehe.. no entry~ ktrg x kesah kalau ade sape2 nak amek, sbb ktrg x bela pun, cuma bg makan je.. anak kucing mcm dah kurg seekor.. dah ade yg brkenan kot sbb yg tuh comel, warna kelabu. kucing2 ni kne layan mcm baby; x susah sbb die hny tau makan, minum, tido;)

sblm ni pnah bela kura2... bela 2 ekor.. jantan & betina.. letak dlm 1 akuarium kecik (sbb dowg kecik je).. agaknye betina ni queen control, sbb slalu x bg jantan ni amek makanan.. last2, jantan ni mati..die mati pd hari sy & sorg member tu baru berbaik2 semula lepas lama bergaduh & x btegur sape.. hehehe.. & now, yg betina tuh dah xde.. die hilang; kes lari dari rumah..hehe..
baru je ingat nak lepaskan die kat tasik.. die dah pergi dulu agaknye..huuhu..
suka sgt kat binatang ni.. that's why suke gi jln2 kat zoo.. every year mesti pergi.. klu x ngan parents, gi drive sendiri.. bukannye jauh pun:)
cita2 sbnar nak jd dr haiwan.. tp dah tersimpang dr matlamat asal skang ni.. rezeki kot.
x kesahlah, walau bukan dr haiwan sekalipun, kt as human being ni ttp kne syg kat haiwan.. ingatlah yg dowg ni makhluk Tuhan gak:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

30 January 2009

l.u.v

love.care.responsible

haiwan pun nak jugak kaseh-syg ni.. & kt sbg manusia jgn kedekut nak bg kat dowg..
bukannye susah, just jgn dera or seksa dowg sudahlah.. pnah gak wat research pasal animal abuse kat malaysia & ternyata, maseh ade lg manusia2 bhati busuk yg sanggup aniaya binatang2 yg x bdosa neh especially yg dijadikan binatang peliharaan spt kucing, anjing etc.. kalau nak bela, buat cara bela.. taking good care of them.. tgk cam SPCA, mmg salute ahh:)

erm,, sebenarnye nak cerite ape ni..
okay, got it!!~ jumaat lepas, it was my very 1st time beli makanan kucing..hahaha, walaupun x bela kucing.. so, ape kes ni?.. utk pengetahuan, belakang rumah sy mmg dah jd macam tempat kebajikan a.k.a perlindungan kucing2 terbiar yg dahagakan air & makanan.. hahaha..
ceritanya bermula macam ni; hari raya aidilfitri yg lepas, kwasan perumahan kat selangor or KL mmg kebanyakannye akan lengang sbb ramai yg balek kampung.. so, kucing2 ni sume mestilah sgt lah kebulur.. kebetulan, kat area ktrg ni, family ktrg yg balek awal dr kampung, so ape lagi, kucing2 ni pun mengiau2 lah dgn mendayu2nye bile tgk ktrg balek.. tapi, apakan daya, makanan kat rumah xde. barang2 mentah cam ikan, ayam etc kat dalam peti ais sume dah abis sblm balek kampung tuh.. hurm.. so, hanye boleh memandang dengan penuh rase kesiannye kat dowg dr tingkap dapur tuh sambil mengunyah kerepek ikan bilis yg bawak balik dr kampung.. tetibe terase nak balik kerepek ikan bilis kat luar tingkap dapur & x sangka, kucing2 tuh berebut nak makan.. sah, mmg dah lapar tahap kritikal ni. kesian sgt tgk lagi2 kat 4 ekor anak kucing yg mcm baru lahir je ni.. nak kuar bg dowg air, tetibe hujan pulak... then, alang2 dah malam, so tggu esok hari je lah..

keesokannye; okay, ikan, ayam sume dah beli. & kucing2 kat belakang rumah dah setia menunggu.. sisa2 ikan & ayam mentah yg baru dibersihkan ktrg asingkan ke dlm bekas lain.. tadaa.. meow2, meh makan!!!~ ;) abah, ibu& adek2 pun join bg dowg makan..
ktrg x pernah bela kucing dr ktrg kecik smpai dah besar ni . sbb abah suka bela ikan. yelah,kang x pasal2 kena ngaap!!~ hehe.. tp sejak dr lepas raya tuh, sampai skrang, kucing2 tuh setia dtg kat blakang rumah ni.. dowg dtg time lunch & time tgh nak masak utk dinner.. dah set time kot.. skang, bulu2 dowg pun dah cantik & bdn pun dah sihat.. x mcm time mula2 tgk dowg ni.. cengkung je.. makin suke lak but no-no masuk rumah ye..hehe.. no entry~ ktrg x kesah kalau ade sape2 nak amek, sbb ktrg x bela pun, cuma bg makan je.. anak kucing mcm dah kurg seekor.. dah ade yg brkenan kot sbb yg tuh comel, warna kelabu. kucing2 ni kne layan mcm baby; x susah sbb die hny tau makan, minum, tido;)

sblm ni pnah bela kura2... bela 2 ekor.. jantan & betina.. letak dlm 1 akuarium kecik (sbb dowg kecik je).. agaknye betina ni queen control, sbb slalu x bg jantan ni amek makanan.. last2, jantan ni mati..die mati pd hari sy & sorg member tu baru berbaik2 semula lepas lama bergaduh & x btegur sape.. hehehe.. & now, yg betina tuh dah xde.. die hilang; kes lari dari rumah..hehe..
baru je ingat nak lepaskan die kat tasik.. die dah pergi dulu agaknye..huuhu..
suka sgt kat binatang ni.. that's why suke gi jln2 kat zoo.. every year mesti pergi.. klu x ngan parents, gi drive sendiri.. bukannye jauh pun:)
cita2 sbnar nak jd dr haiwan.. tp dah tersimpang dr matlamat asal skang ni.. rezeki kot.
x kesahlah, walau bukan dr haiwan sekalipun, kt as human being ni ttp kne syg kat haiwan.. ingatlah yg dowg ni makhluk Tuhan gak:)

No comments: