Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

25 January 2011

lawatan ke Jabatan Forensik :)

hari ni, ktrg (budak2 tahun akhir fakulti undang2 ukm) berasa amat excited skali sebab dapat pergi kat Jabatan Forensik HUKM :) apa yg membuatkan ktrg rasa excited sangat nak pergi sebab ktrg berkemungkinan dapat tgk mayat yang dibedah siasat a.k.a post mortem..

gerak dari ukm bangi dalam pukul 8.30am camtuh, & hari ni ada 2 trip.. tp kt pegi ikut yg trip pagi.. dari ukm bangi ke hukm sekejap je.. jalan pun takde lah jem sangat.. sampai2 je kat hospital, ktrg terus turun gi kat tempat forensik ni lah.. bila nampak je signboard "bilik bedah mayat", semua pun dah macam tak sabar2 lagi..

tapi, ktrg x boleh lah terus je nak pergi tgk mayat..mestilah ada lecture & penerangan dulu.. Prof Dr Shahrom (HUKM) yg bg lecture kat ktrg.. mostly die cakap berkenaan Forensic Pathology-jenis2,bidang,tugas,qualifications etc.. ada jugak diterangkan pasal kes2 semasa.. menarik jugak lah lagi2 bila die tunjuk gambar2 mayat .. huiiishh.. ngeri pun ade wooo~
sape yg rase seriau tengok darah, mmg boleh loya tekak tengok gambar2 tengorak yg dah rentung, badan yg dah bercerai-berai, kaki tangan putus etc.. huhu.. sorry lah yer, kat dalam tempat ni tak boleh nak amik gambar sangat.. sebab hormat keluarga si mati katanya.. paham2..

yes, nasib ktrg baik hari ni, ada mayat untuk dibedah siasat..tapi masa ktrg gi tgk, mayat tuh dah kena bedah pun.. cuma dapat lah ktrg tgk organ2 dalaman dia & doktor pun terangkan la punca kematian mayat tuh (yg dapat dikenal pasti lepas buat post mortem).. ada jugak lah antara ktrg yg dah pitam & loya2 bila tengok mayat ni.. 

almaklumlah, tgk otak fresh yg still berdarah2 lagi.. ohh, sungguh meloyakan.. tapi bila difikir2 balik, best jugak kalau dapat bekerja ngan team forensik.. mencabar gitu!! 
apa2 pun, ni memang salah satu pengalaman yg tak dapat dilupakan *okeyh, penutup macam ayat karangan sekolah ye;)*


p/s: fyi, ni lawatan akademik..untuk subjek Evidence a.k.a Undang2 Keterangan ;)



"nanti jadi lawyer mesti kena empathize, bukan sympathized & jgn pulak victimised"
Prof.Dr.Shahrom,2011

2 comments:

Atiqah said...

wow...suka ayat bwh skli tu...dulu kte teringin sgt nk jd pakar forensik..tp kte ni tgk darah pun dh pitam..hehehe..
Allah nk izin kte end up dlm lit in english...cntik nya penyusunan Allah..

Dilla Raffe said...

tu lah..dulu pun kt x terpikir lgsung nak amik law..skali, dapat pulak.. kt hanya mampu merancang, tapi Allah lebih tahu apa yg the best utk diri kt kan.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

25 January 2011

lawatan ke Jabatan Forensik :)

hari ni, ktrg (budak2 tahun akhir fakulti undang2 ukm) berasa amat excited skali sebab dapat pergi kat Jabatan Forensik HUKM :) apa yg membuatkan ktrg rasa excited sangat nak pergi sebab ktrg berkemungkinan dapat tgk mayat yang dibedah siasat a.k.a post mortem..

gerak dari ukm bangi dalam pukul 8.30am camtuh, & hari ni ada 2 trip.. tp kt pegi ikut yg trip pagi.. dari ukm bangi ke hukm sekejap je.. jalan pun takde lah jem sangat.. sampai2 je kat hospital, ktrg terus turun gi kat tempat forensik ni lah.. bila nampak je signboard "bilik bedah mayat", semua pun dah macam tak sabar2 lagi..

tapi, ktrg x boleh lah terus je nak pergi tgk mayat..mestilah ada lecture & penerangan dulu.. Prof Dr Shahrom (HUKM) yg bg lecture kat ktrg.. mostly die cakap berkenaan Forensic Pathology-jenis2,bidang,tugas,qualifications etc.. ada jugak diterangkan pasal kes2 semasa.. menarik jugak lah lagi2 bila die tunjuk gambar2 mayat .. huiiishh.. ngeri pun ade wooo~
sape yg rase seriau tengok darah, mmg boleh loya tekak tengok gambar2 tengorak yg dah rentung, badan yg dah bercerai-berai, kaki tangan putus etc.. huhu.. sorry lah yer, kat dalam tempat ni tak boleh nak amik gambar sangat.. sebab hormat keluarga si mati katanya.. paham2..

yes, nasib ktrg baik hari ni, ada mayat untuk dibedah siasat..tapi masa ktrg gi tgk, mayat tuh dah kena bedah pun.. cuma dapat lah ktrg tgk organ2 dalaman dia & doktor pun terangkan la punca kematian mayat tuh (yg dapat dikenal pasti lepas buat post mortem).. ada jugak lah antara ktrg yg dah pitam & loya2 bila tengok mayat ni.. 

almaklumlah, tgk otak fresh yg still berdarah2 lagi.. ohh, sungguh meloyakan.. tapi bila difikir2 balik, best jugak kalau dapat bekerja ngan team forensik.. mencabar gitu!! 
apa2 pun, ni memang salah satu pengalaman yg tak dapat dilupakan *okeyh, penutup macam ayat karangan sekolah ye;)*


p/s: fyi, ni lawatan akademik..untuk subjek Evidence a.k.a Undang2 Keterangan ;)



"nanti jadi lawyer mesti kena empathize, bukan sympathized & jgn pulak victimised"
Prof.Dr.Shahrom,2011

2 comments:

Atiqah said...

wow...suka ayat bwh skli tu...dulu kte teringin sgt nk jd pakar forensik..tp kte ni tgk darah pun dh pitam..hehehe..
Allah nk izin kte end up dlm lit in english...cntik nya penyusunan Allah..

Dilla Raffe said...

tu lah..dulu pun kt x terpikir lgsung nak amik law..skali, dapat pulak.. kt hanya mampu merancang, tapi Allah lebih tahu apa yg the best utk diri kt kan.. :)