Powered By Blogger

Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

26 January 2009

D.I.Y - Kuih Cara



"Caramu dan caraku berbeza!!!..."
gituh2;p hehehe..
okay, ni bukan pasal lagu,,tapi nak share resipi camne nak wat kuih cara:)
kuih tradisional jgn dilupa u ols!!!

bahan2:
500g tepung gandum
500ml air
100ml santan
1 biji telur
4 helai daun pandan
gula
garam
acuan pembakar kuih cara (macam acuan kuih bahulu je)

cara2:
1. tepung diayak n masuk kat dlm mangkuk. pukul telur dlm mangkuk berasingan, then gaulkan dengan tepung tadi..
2. tumbuk/blender daun pandan yg dicampur ngan sdikit air.. pastuh, tapis airnye..
3. masukkan santan & air daun pandan ke dalm tepung .. kacau ye supaya x brketul..
4. pastikan bancuhan x terlalu pekat or cair.. then, letakkan garam sedikit shj/secukup rasa..
5. letak acuan atas dapur.. panaskan.. sapukan margerin or titiskan sedikit minyak masak ke dalm bkas acuan.. lepas tuh, tuanglah bancuhan ke dlm acuan.. taburkan sedikit gula..
6. agak2 dah masak, bolehlah diangkat ye:)

cuba u ols, jgn x cuba okeyh!!;)

2 comments:

Ssr said...

kuih fav!
buat kaaannn!! :D

Dilla Raffe said...

hahaha..
bleyh2:) meh dtg umah..hehe;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

26 January 2009

D.I.Y - Kuih Cara



"Caramu dan caraku berbeza!!!..."
gituh2;p hehehe..
okay, ni bukan pasal lagu,,tapi nak share resipi camne nak wat kuih cara:)
kuih tradisional jgn dilupa u ols!!!

bahan2:
500g tepung gandum
500ml air
100ml santan
1 biji telur
4 helai daun pandan
gula
garam
acuan pembakar kuih cara (macam acuan kuih bahulu je)

cara2:
1. tepung diayak n masuk kat dlm mangkuk. pukul telur dlm mangkuk berasingan, then gaulkan dengan tepung tadi..
2. tumbuk/blender daun pandan yg dicampur ngan sdikit air.. pastuh, tapis airnye..
3. masukkan santan & air daun pandan ke dalm tepung .. kacau ye supaya x brketul..
4. pastikan bancuhan x terlalu pekat or cair.. then, letakkan garam sedikit shj/secukup rasa..
5. letak acuan atas dapur.. panaskan.. sapukan margerin or titiskan sedikit minyak masak ke dalm bkas acuan.. lepas tuh, tuanglah bancuhan ke dlm acuan.. taburkan sedikit gula..
6. agak2 dah masak, bolehlah diangkat ye:)

cuba u ols, jgn x cuba okeyh!!;)

2 comments:

Ssr said...

kuih fav!
buat kaaannn!! :D

Dilla Raffe said...

hahaha..
bleyh2:) meh dtg umah..hehe;)