Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

03 July 2010

tgk tv


sambil2 tgk program Imam Muda kul 9pm tadi,, bila time iklan tukar jap ke channel ntv7.. tgk Nanny 911.. ingatkan die cite macam The Nanny kat hallmark channel tuh.. rupanya bukan..

tapi mmg best jugaklah utk ditengok.. lebih2 lagi kalau sape2 yg dah kawen n dah ada anak.. ni mcm program utk dedahkan cara kawal perangai anak2 a.k.a peranan ibu bapa.. 


macam yg kt tgk tadi,, ada sepasang suami isteri ni hadapi masalah utk control perangai anak2 dorg; 2 lelaki n 1 perempuan.. umur pun mcm baya2 sekolah rendah n tadika lagik.. kecik2 lg.. budak kecik kan macam2 perangai.. kalau mak lebihkan sikit si adik, si abang pulak memberontak n buat macam2 perangai yg menyakitkan hati utk dapatkan perhatian mak nye..nanti mula lah bgaduh ngan adek sebab kata mak pilih kaseh.. pastuh, jadi anak yg degil n x nak dengar cakap mak.. selalu lawan cakap mak.. mak pulak bile da tension sgt ngan perangai anak2,, of course lah kadang2 naik angin jugak.. mesti marah anak punye.. n nanti mule lah,, ayahnye pulak back up anak2.. mak pulak disalahkannya.. anak jadi naik tocang..makin degil n pandai melawan cakap mak sebab tau,,kalau kne marah pon,, ayah ada untuk back up.. 

kalau msalah tuh x dibendung dari awal (dari peringkat kanak2), sikap n perangai yg x elok tuh akan terbawak2 sampailah besar nanti.. contohnya dalam hal ni,, disebabkan ayahnya terlalu manjakan sgt anak dia tuh sampai marah pun x boleh,, nanti mungkin bila anak dia dah besar,, anak dia akan berani untuk mencuri duit ayah sbab tau ayah x akan marah.. n anak dia akan berani utk wat bnda2 jahat yg lain sbb x ada org utk halang.. ini antara kemungkinan..

jadi,, dalam cerita ni, ada seorang nanny dtg utk tlg family ni selesaikan masalah dorg.. nanny ni sangat berterus-terang sbb die bgtau je apa yg dia nampak n apa yg prlu diperbetulkan oleh parents dalam cerita kali ni.. cthnya; die suruh ayah jangan pandang rendah kat mak.. bg support kalau die tegur anak atas kesalahan yg anak dorg wat.. barulah anak tuh akan sedar apa yg boleh & x boleh dibuat.. mak pulak,, kne luangkan masa dengan semua anak2.. wlpn mak kata die x pilih kaseh,, tapi bila anak dah cakap macam tuh,, kne amik perhatian larr.. sebab itu apa yg dia rase.. 

best betul cite ni.. sesuai utk tontonan seisi keluarga :))

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

03 July 2010

tgk tv


sambil2 tgk program Imam Muda kul 9pm tadi,, bila time iklan tukar jap ke channel ntv7.. tgk Nanny 911.. ingatkan die cite macam The Nanny kat hallmark channel tuh.. rupanya bukan..

tapi mmg best jugaklah utk ditengok.. lebih2 lagi kalau sape2 yg dah kawen n dah ada anak.. ni mcm program utk dedahkan cara kawal perangai anak2 a.k.a peranan ibu bapa.. 


macam yg kt tgk tadi,, ada sepasang suami isteri ni hadapi masalah utk control perangai anak2 dorg; 2 lelaki n 1 perempuan.. umur pun mcm baya2 sekolah rendah n tadika lagik.. kecik2 lg.. budak kecik kan macam2 perangai.. kalau mak lebihkan sikit si adik, si abang pulak memberontak n buat macam2 perangai yg menyakitkan hati utk dapatkan perhatian mak nye..nanti mula lah bgaduh ngan adek sebab kata mak pilih kaseh.. pastuh, jadi anak yg degil n x nak dengar cakap mak.. selalu lawan cakap mak.. mak pulak bile da tension sgt ngan perangai anak2,, of course lah kadang2 naik angin jugak.. mesti marah anak punye.. n nanti mule lah,, ayahnye pulak back up anak2.. mak pulak disalahkannya.. anak jadi naik tocang..makin degil n pandai melawan cakap mak sebab tau,,kalau kne marah pon,, ayah ada untuk back up.. 

kalau msalah tuh x dibendung dari awal (dari peringkat kanak2), sikap n perangai yg x elok tuh akan terbawak2 sampailah besar nanti.. contohnya dalam hal ni,, disebabkan ayahnya terlalu manjakan sgt anak dia tuh sampai marah pun x boleh,, nanti mungkin bila anak dia dah besar,, anak dia akan berani untuk mencuri duit ayah sbab tau ayah x akan marah.. n anak dia akan berani utk wat bnda2 jahat yg lain sbb x ada org utk halang.. ini antara kemungkinan..

jadi,, dalam cerita ni, ada seorang nanny dtg utk tlg family ni selesaikan masalah dorg.. nanny ni sangat berterus-terang sbb die bgtau je apa yg dia nampak n apa yg prlu diperbetulkan oleh parents dalam cerita kali ni.. cthnya; die suruh ayah jangan pandang rendah kat mak.. bg support kalau die tegur anak atas kesalahan yg anak dorg wat.. barulah anak tuh akan sedar apa yg boleh & x boleh dibuat.. mak pulak,, kne luangkan masa dengan semua anak2.. wlpn mak kata die x pilih kaseh,, tapi bila anak dah cakap macam tuh,, kne amik perhatian larr.. sebab itu apa yg dia rase.. 

best betul cite ni.. sesuai utk tontonan seisi keluarga :))

No comments: