Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

19 June 2012

adik-adik, belajar rajin-rajin

budak2 sekolah zaman sekarang ni memang sangat2 beruntung.. tetapi kebanyakan dorg mungkin kurang sedar atau kurang kesedaran *yup*..

sekarang ni boleh dikatakan kebanyakan rumah ada internet & ada astro..dekat internet,, nak belajar subjek apa, klik & taip je kat google.. berlambak keluar.. website yang relevan pun banyak.. siap ada laman interaktif lagi supaya dapat tarikh perhatian.. janji pandai pilih.. nak cth kertas soalan lepas2 pun banyak rasanya.. semuanya di hujung jari.. tapi biasalah,, bila dahh buka internet,, mula2 mmg merancang nak belajar,, tapi dalam diam2 fb jugak yang dibukanya.. mmg lah org kata kat fb pun ada gak yang bermanfaat, tp berapa keratlah yang betul2 manfaatkan fb..

yang nak ambil exam UPSR, PMR & SPM,, balik2 sekolah je boleh bukak tv,, sambil2 lepak makan nasi boleh tgk astro tutor tv.. siap ada split channel yang mana khusus untuk setiap peringkat i.e channel utk subjek2 UPSR,PMR & SPM.. program2 kat astro tutortv & TVIQ mmg sgt2 bagus utk budak2 sekolah.. banyak tips2 exam... untunglahhh budak2 sekarang.. 

tambahan, kalau nak improve english sambil berhibur,, boleh tgk Oh My English.. kt pun ada tgk gak rancangan Oh My English (sila klik untuk ke laman web) . mmg bagus utk lepasan sekolah & org dewasa jugak..  tak rugi pun kalau tgk!!

rasenye,, dgn belajar kat sekolah + tuisyen + tgk tv = boleh skor dik non oooiii!!
betul adik-adik.. 
manfaatkanlah peluang yang sebenarnya ada melimpah-ruah di sekeliling anda.. 
boleh nak tgk cerita2 hiburan, kartun dll,, tapi biarlah berpada-pada.. 
janganlah asyik berhibur sahaja sampai leka.. pelajaran jangan dilupa.. 
untuk masa depan diri-sendiri juga..
jangan nanti menyesal di kemudian hari... 
kalau dah lepas exam tu,, nak tgk kartun hari2 sampai mata bengkak pun tengoklah.. xde sape nak larang..
 biasalah, masa belajar ni lah banyak dugaan & halangan & tanpa kita sedar, kadang2 halangan tuh datangnya daripada diri kita sendiri..


p/s: sebelum menulis ni,, kt saje suruh adik kt tgk astro tutor tv, rancangan utk subjek SPM English.. baru tgk beberapa minit, boleh pulak dia tertidur tgk cerita tuh...haiiisshhh... bila tgk rancangan lain, celik pulak matanya.. aduhaiii~


-nasihat daripada seorang yang bernama kakak-







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

19 June 2012

adik-adik, belajar rajin-rajin

budak2 sekolah zaman sekarang ni memang sangat2 beruntung.. tetapi kebanyakan dorg mungkin kurang sedar atau kurang kesedaran *yup*..

sekarang ni boleh dikatakan kebanyakan rumah ada internet & ada astro..dekat internet,, nak belajar subjek apa, klik & taip je kat google.. berlambak keluar.. website yang relevan pun banyak.. siap ada laman interaktif lagi supaya dapat tarikh perhatian.. janji pandai pilih.. nak cth kertas soalan lepas2 pun banyak rasanya.. semuanya di hujung jari.. tapi biasalah,, bila dahh buka internet,, mula2 mmg merancang nak belajar,, tapi dalam diam2 fb jugak yang dibukanya.. mmg lah org kata kat fb pun ada gak yang bermanfaat, tp berapa keratlah yang betul2 manfaatkan fb..

yang nak ambil exam UPSR, PMR & SPM,, balik2 sekolah je boleh bukak tv,, sambil2 lepak makan nasi boleh tgk astro tutor tv.. siap ada split channel yang mana khusus untuk setiap peringkat i.e channel utk subjek2 UPSR,PMR & SPM.. program2 kat astro tutortv & TVIQ mmg sgt2 bagus utk budak2 sekolah.. banyak tips2 exam... untunglahhh budak2 sekarang.. 

tambahan, kalau nak improve english sambil berhibur,, boleh tgk Oh My English.. kt pun ada tgk gak rancangan Oh My English (sila klik untuk ke laman web) . mmg bagus utk lepasan sekolah & org dewasa jugak..  tak rugi pun kalau tgk!!

rasenye,, dgn belajar kat sekolah + tuisyen + tgk tv = boleh skor dik non oooiii!!
betul adik-adik.. 
manfaatkanlah peluang yang sebenarnya ada melimpah-ruah di sekeliling anda.. 
boleh nak tgk cerita2 hiburan, kartun dll,, tapi biarlah berpada-pada.. 
janganlah asyik berhibur sahaja sampai leka.. pelajaran jangan dilupa.. 
untuk masa depan diri-sendiri juga..
jangan nanti menyesal di kemudian hari... 
kalau dah lepas exam tu,, nak tgk kartun hari2 sampai mata bengkak pun tengoklah.. xde sape nak larang..
 biasalah, masa belajar ni lah banyak dugaan & halangan & tanpa kita sedar, kadang2 halangan tuh datangnya daripada diri kita sendiri..


p/s: sebelum menulis ni,, kt saje suruh adik kt tgk astro tutor tv, rancangan utk subjek SPM English.. baru tgk beberapa minit, boleh pulak dia tertidur tgk cerita tuh...haiiisshhh... bila tgk rancangan lain, celik pulak matanya.. aduhaiii~


-nasihat daripada seorang yang bernama kakak-







No comments: