Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

19 June 2012

parasit!!

Sekarang ni dah 2 bulan lebih menghabiskan masa bercuti/duduk/lepak goyang kaki di rumah sebelum nak start kerja balik bulan julai ni.. bila dah duduk kat rumah,, tv adalah peneman paling setia selain kucingku ;) so, dalam banyak2 channel, channel 556 adalah 1 of my favourite.. ni channel ANIMAL PLANET!! 

kat channel ni banyak cite2 best.. kt suka tgk cite "MONSTERS INSIDE ME".. cerita pasal jangkitan parasit & dapatlah tgk kisah2 benar pasal jangkitan parasit terhadap manusia..bagus jugak ada cerita2 macam ni walaupun ada ketikanya boleh menyebabkan org yang tgk rasa geli.. yelah,, kt kan xnampak parasit2 ni dgn mata kasar,, so bila ada cerita2 macam ni,, bukak lah sikit mata tuh untuk lebih ambil tahu pasal parasit2 ni, penyakit bawaan dia & langkah2 yang boleh kt ambil untuk elakkan jangkitan ..

macam ada satu kisah ni,, pasal budak lelaki ni (di US), umur dalam 11 tahun.. dia terkena jangkitan pada saraf & yang teruknya, dia sebenarnya dah di HIJACK oleh "Amoeba pemakan otak" ("brain-eating amoeba")! nama parasit ni pun dah mengerikan.. so daripada nama parasit ni pun kt semua dah boleh tahu apa kesan kalau parasit ni masuk dalam badan kan~

Sedih kisah budak ni, dia sebenarnya pertama kali main luncur air kat tasik belakang rumah dia.. tapi tanpa dia sangka, kali pertama tu akan jadi kali terakhir untuk dia main kat tasik tuh atau mana2 tasik sekalipun.. tengah2 dia syok main luncur air kat tasik tuh, dia terjatuh dalam air & Amoeba pemakan otak yang ada di dalam tasik ni pun termasuklah dalam hidung budak ni. apa lagi, bila dah masuk dalam hidung, si Amoeba ni panjat naik lah pergi otak budak ni.. yelah, Amoeba ni kan parasit, dia perlukan perumah untuk dia terus hidup. & otak pulak tempat yang sesuai untuk parasit nak hidup yang mana bila kat dalam otak, parasit boleh dapat food & shelter secukupnya... yang bahayanya amoeba ni, dia ada sistem pertahanan yang dapat mengelak sistem imun badan.. so, dalam usaha sistem badan budak ni nak berusaha menentang parasit ni, otak budak ni pun makin membengkak & menyebabkan keradangan..  budak ni meninggal dunia 11 hari lepas dia dijangkiti dengan penyakit ni.. 

so parents dia xnak budak2 lain terkena jangkitan macam mana anak dia kena & dorg buat kempen kesedaran ttg bahayanya terkena jangkitan parasit ni.. antara langkah yang wajar diambil untuk perenang2 & penyelam terutamanya kalau buat di tasik,, seeloknya pakai penutup hidung.. sebab kt xkan tahu kalau tasik/air tuh dah dijangkiti dengan amoeba pemakan otak.. kes yang disebabkan parasit amoeba ni mmg jarang terjadi & amoeba ni pun sebenarnya jarang menjangkiti manusia tetapi sekali berjangkit, mmg sangat2 bahaya... walaupun kat malaysia ni macam xpernah dengar lagi kes2 macam ni, tapi penting untuk kt AMBIL TAHU..right?.. hurmmm...


luckily, kt dapat jumpa video ni.. sedutan daripada kisah budak ni.. video berdurasi 2 minit  ni tunjukkan macam mana amoeba ni yang dah masuk dalam badan manusia boleh bergerak  & menentang sistem imun badan manusia..


Sumber : Animal Planet

banyak lagi kisah menarik dalam cerita monsters inside me ni.. ada cerita pasal jangkitan parasit dalam badan orang ni yang disebabkan oleh gigitan lalat penghisap darah, lelaki yang ada jangkitan berpuluh ribu telur cacing dalam tangan dia, budak kecik yang terkena jangkitan parasit/cacing berpunca daripada main tanah/pasir yang ada najis anjing yang dijangkiti penyakit toxocara dan lain-lain.. so,, di samping tengok channel2 hiburan tuh,, luangkanlah sedikit masa untuk jenguk channel2 berinformasi ni.. tak rugi beb!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

19 June 2012

parasit!!

Sekarang ni dah 2 bulan lebih menghabiskan masa bercuti/duduk/lepak goyang kaki di rumah sebelum nak start kerja balik bulan julai ni.. bila dah duduk kat rumah,, tv adalah peneman paling setia selain kucingku ;) so, dalam banyak2 channel, channel 556 adalah 1 of my favourite.. ni channel ANIMAL PLANET!! 

kat channel ni banyak cite2 best.. kt suka tgk cite "MONSTERS INSIDE ME".. cerita pasal jangkitan parasit & dapatlah tgk kisah2 benar pasal jangkitan parasit terhadap manusia..bagus jugak ada cerita2 macam ni walaupun ada ketikanya boleh menyebabkan org yang tgk rasa geli.. yelah,, kt kan xnampak parasit2 ni dgn mata kasar,, so bila ada cerita2 macam ni,, bukak lah sikit mata tuh untuk lebih ambil tahu pasal parasit2 ni, penyakit bawaan dia & langkah2 yang boleh kt ambil untuk elakkan jangkitan ..

macam ada satu kisah ni,, pasal budak lelaki ni (di US), umur dalam 11 tahun.. dia terkena jangkitan pada saraf & yang teruknya, dia sebenarnya dah di HIJACK oleh "Amoeba pemakan otak" ("brain-eating amoeba")! nama parasit ni pun dah mengerikan.. so daripada nama parasit ni pun kt semua dah boleh tahu apa kesan kalau parasit ni masuk dalam badan kan~

Sedih kisah budak ni, dia sebenarnya pertama kali main luncur air kat tasik belakang rumah dia.. tapi tanpa dia sangka, kali pertama tu akan jadi kali terakhir untuk dia main kat tasik tuh atau mana2 tasik sekalipun.. tengah2 dia syok main luncur air kat tasik tuh, dia terjatuh dalam air & Amoeba pemakan otak yang ada di dalam tasik ni pun termasuklah dalam hidung budak ni. apa lagi, bila dah masuk dalam hidung, si Amoeba ni panjat naik lah pergi otak budak ni.. yelah, Amoeba ni kan parasit, dia perlukan perumah untuk dia terus hidup. & otak pulak tempat yang sesuai untuk parasit nak hidup yang mana bila kat dalam otak, parasit boleh dapat food & shelter secukupnya... yang bahayanya amoeba ni, dia ada sistem pertahanan yang dapat mengelak sistem imun badan.. so, dalam usaha sistem badan budak ni nak berusaha menentang parasit ni, otak budak ni pun makin membengkak & menyebabkan keradangan..  budak ni meninggal dunia 11 hari lepas dia dijangkiti dengan penyakit ni.. 

so parents dia xnak budak2 lain terkena jangkitan macam mana anak dia kena & dorg buat kempen kesedaran ttg bahayanya terkena jangkitan parasit ni.. antara langkah yang wajar diambil untuk perenang2 & penyelam terutamanya kalau buat di tasik,, seeloknya pakai penutup hidung.. sebab kt xkan tahu kalau tasik/air tuh dah dijangkiti dengan amoeba pemakan otak.. kes yang disebabkan parasit amoeba ni mmg jarang terjadi & amoeba ni pun sebenarnya jarang menjangkiti manusia tetapi sekali berjangkit, mmg sangat2 bahaya... walaupun kat malaysia ni macam xpernah dengar lagi kes2 macam ni, tapi penting untuk kt AMBIL TAHU..right?.. hurmmm...


luckily, kt dapat jumpa video ni.. sedutan daripada kisah budak ni.. video berdurasi 2 minit  ni tunjukkan macam mana amoeba ni yang dah masuk dalam badan manusia boleh bergerak  & menentang sistem imun badan manusia..


Sumber : Animal Planet

banyak lagi kisah menarik dalam cerita monsters inside me ni.. ada cerita pasal jangkitan parasit dalam badan orang ni yang disebabkan oleh gigitan lalat penghisap darah, lelaki yang ada jangkitan berpuluh ribu telur cacing dalam tangan dia, budak kecik yang terkena jangkitan parasit/cacing berpunca daripada main tanah/pasir yang ada najis anjing yang dijangkiti penyakit toxocara dan lain-lain.. so,, di samping tengok channel2 hiburan tuh,, luangkanlah sedikit masa untuk jenguk channel2 berinformasi ni.. tak rugi beb!

No comments: