Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

25 November 2010

nasihat

masih berkisar tentang nasihat dari seorang abah untuk anak-anaknya. dulu, atau dalam bahasa yang lebih spesifik iaitu masa zaman persekolahan a.k.a zaman pemberontakan jiwa remaja (hehehe),, bila dengar je abah bukak mulut nak bagi nasihat, slalu je amek endah x endah.. kadang2 tuh masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. biasalah, zaman2 remaja nak membesar,, kalau ibu bapa bagi nasihat je,,mesti malas nak dengar.. pastuh melenting sebab dorg asyik membebel benda yg sama.. tapi bila dah makin meningkat dewasa ni,, adalah kesedaran sikit untuk luangkan masa dengar apa nasihat yg ibu n abah bagi.. berguna untuk masa depan.. dorg membebel bukan sebab apa pon,, sebab sayangkan anak2 jugak.. disebabkan bebelan dorg tu lah,,kt jadi 'orang'.. paham2 lah ye..

abah tanya kt ,, dah cakap good luck ker kat Wazini (adik yg tgh amik spm & die kat asrama skang).. abah nasihat la yg kt mesti setiap hari bg sokongan kat dia.. barulah dia semangat sikit nak jawab exam.. yes,,of course dah msg dia.. kt x pernah lupe nak bg moral support kat adik beradik sendiri.. then, abah tanya pulak dekat Aniq (adik bongsu,baru lepas pmr) soalan yg sama.. abah kata Aniq kena cakap kat Wazini yg die kena buat yg terbaik.. sebab nanti aniq pun akan terdorong untuk ikut jejak langkah abangnya utk wat yg terbaik dlm exam..
tambah abah lagi,, untuk Aniq abah dah pilihkan utk die sambung dlm bidang automotif kat sekolah teknik... tuh pilihan pertama dlm borang apply sek teknik utk Aniq.. Aniq ni sebenarnya antara adik beradik ktrg,,die yg paling rajin.. rajin belajar, rajin tolong orang, rajin wat kerja rumah, paling dengar cakap dll.. mmg lain sgt kalau nak dibandingkan dgn ktrg yg lain time skolah dulu.. nak gi tuisyen pon malas.. hehehe.. tapi,, walaupun aniq rajin,, result exam die x brape memberangsangkan lagi berbanding kakak n abg2 die ni.. x tau kat mana silapnya.. mungkin belum rezeki.. tapi ktrg sentiasa bg support kat die untuk sentiasa wat yg terbaik & jgn sesekali give up..

abah pun ckp:
nasib tiap2 org berbeza-beza. & rezeki tiap2 org datang pon bukan dgn cara yg sama.. jangan sesekali anggap diri kt ni x bagus atau x sehebat org lain.. kt x nampak apa yg akan jadi masa akan datang nnt,. ringkasnye,situasi aniq,, mungkin die x masuk mrsm or sbp mcm adik beradik die yg lain (tapi kt still berdoa moga2 result pmr die bagus & dapatlah die masuk asrama penuh sbb nak bg die pun rasa apa yg abg2 & kakak die dah rasa),, (kalau boleh nak bagi die masuk asrama jugak utk tingkatan 4 nnt coz nak bg die belajar hidup berdikari),, tetapi kalau katalah die dapat tawaran masuk automotif or sekolah teknik sekalipun, bukannya pada masa depan die akan jadi seorang yg gagal. walau apa pun bidang yg diceburi. kalau ada usaha yg bagus,, hasilnya pun akan tetap menjadi bagus.. 

abah cakap lagi yg kt jangan sesekali pandang rendah terhadap sesuatu bidang tuh walaupun bg sesetengah org kalau cakap pasal bidang2 yg bukan profesional cthnye, mesti org akan pndang sebelah mata.. masuklah apa jua bidang (yg halal lah maksudnye), kalau kt berazam nak berjaya, Insya Allah satu hari nnt, kt pasti akan dapat jadi orang yg berjaya.. :)

terima kasih abah.
dilla dengar nasihat ni dah x masuk telinga kanan keluar telinga kiri mcm dulu..
tapi masuk telinga kanan & terus share dlm blog.. hehehe:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

25 November 2010

nasihat

masih berkisar tentang nasihat dari seorang abah untuk anak-anaknya. dulu, atau dalam bahasa yang lebih spesifik iaitu masa zaman persekolahan a.k.a zaman pemberontakan jiwa remaja (hehehe),, bila dengar je abah bukak mulut nak bagi nasihat, slalu je amek endah x endah.. kadang2 tuh masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. biasalah, zaman2 remaja nak membesar,, kalau ibu bapa bagi nasihat je,,mesti malas nak dengar.. pastuh melenting sebab dorg asyik membebel benda yg sama.. tapi bila dah makin meningkat dewasa ni,, adalah kesedaran sikit untuk luangkan masa dengar apa nasihat yg ibu n abah bagi.. berguna untuk masa depan.. dorg membebel bukan sebab apa pon,, sebab sayangkan anak2 jugak.. disebabkan bebelan dorg tu lah,,kt jadi 'orang'.. paham2 lah ye..

abah tanya kt ,, dah cakap good luck ker kat Wazini (adik yg tgh amik spm & die kat asrama skang).. abah nasihat la yg kt mesti setiap hari bg sokongan kat dia.. barulah dia semangat sikit nak jawab exam.. yes,,of course dah msg dia.. kt x pernah lupe nak bg moral support kat adik beradik sendiri.. then, abah tanya pulak dekat Aniq (adik bongsu,baru lepas pmr) soalan yg sama.. abah kata Aniq kena cakap kat Wazini yg die kena buat yg terbaik.. sebab nanti aniq pun akan terdorong untuk ikut jejak langkah abangnya utk wat yg terbaik dlm exam..
tambah abah lagi,, untuk Aniq abah dah pilihkan utk die sambung dlm bidang automotif kat sekolah teknik... tuh pilihan pertama dlm borang apply sek teknik utk Aniq.. Aniq ni sebenarnya antara adik beradik ktrg,,die yg paling rajin.. rajin belajar, rajin tolong orang, rajin wat kerja rumah, paling dengar cakap dll.. mmg lain sgt kalau nak dibandingkan dgn ktrg yg lain time skolah dulu.. nak gi tuisyen pon malas.. hehehe.. tapi,, walaupun aniq rajin,, result exam die x brape memberangsangkan lagi berbanding kakak n abg2 die ni.. x tau kat mana silapnya.. mungkin belum rezeki.. tapi ktrg sentiasa bg support kat die untuk sentiasa wat yg terbaik & jgn sesekali give up..

abah pun ckp:
nasib tiap2 org berbeza-beza. & rezeki tiap2 org datang pon bukan dgn cara yg sama.. jangan sesekali anggap diri kt ni x bagus atau x sehebat org lain.. kt x nampak apa yg akan jadi masa akan datang nnt,. ringkasnye,situasi aniq,, mungkin die x masuk mrsm or sbp mcm adik beradik die yg lain (tapi kt still berdoa moga2 result pmr die bagus & dapatlah die masuk asrama penuh sbb nak bg die pun rasa apa yg abg2 & kakak die dah rasa),, (kalau boleh nak bagi die masuk asrama jugak utk tingkatan 4 nnt coz nak bg die belajar hidup berdikari),, tetapi kalau katalah die dapat tawaran masuk automotif or sekolah teknik sekalipun, bukannya pada masa depan die akan jadi seorang yg gagal. walau apa pun bidang yg diceburi. kalau ada usaha yg bagus,, hasilnya pun akan tetap menjadi bagus.. 

abah cakap lagi yg kt jangan sesekali pandang rendah terhadap sesuatu bidang tuh walaupun bg sesetengah org kalau cakap pasal bidang2 yg bukan profesional cthnye, mesti org akan pndang sebelah mata.. masuklah apa jua bidang (yg halal lah maksudnye), kalau kt berazam nak berjaya, Insya Allah satu hari nnt, kt pasti akan dapat jadi orang yg berjaya.. :)

terima kasih abah.
dilla dengar nasihat ni dah x masuk telinga kanan keluar telinga kiri mcm dulu..
tapi masuk telinga kanan & terus share dlm blog.. hehehe:)

No comments: