Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

17 June 2010

ada ke perempuan Melayu Terakhir?


tibe2 teringat, ada la satu hari tuh, time tengah dok meng google,, tiba2 terbaca ada org tulis 'pakai kain batik boleh jadi kurus!!' huh??!! betul ke ni.. macam tak percaya jerr.. dia ni cakap camtuh sbb dia kate, cuba tengok org dulu2,, pinggang dorg ramping2 jerr.. sebab nye dorg rajin pakai kain batik.. pakai kebaya ngan kain batik, duk rumah pakai kain batik, mandi pun berkemban ngan kain batik.. hurmm.. (maybe sebab dorg ikat ketat kot)

cakap pasal kain batik, ramai budak2 zaman sekarang ni tak reti pakai kain batik especially yg duk kat bandar.. tak dinafikan, kt pon salah sorg daripadanya..hehe.. akan pakai kain batik pun kalau dibuat kain untuk baju kurung or yang sewaktu dengannya (nasib baik pakai baju kurung).. tapi kadang2, pakai jugak kain batik ni masa ada waktu2 yang terdesak.. contohnye, kalau duk kat hostel/asrama, seluar2 semua dah habes hantar dobi or tengah cuci..then, yg tinggal hanya kain batik.. jadi, nak atau tak, terpaksa lahh.. 

ada lah beberapa ayat melucukan daripada kawan2 yang pernah kt dgr kalau kt pakai kain batik contohnya, "eh2..dia pakai kain batik.. x sangka!!"  ayat ni seolah2 menunjukkan kalau kt pakai kain batik, ia akan jadi macam salah satu daripada keajaiban dunia larr..hahaha..

pernah jugak masa duk asrama dulu, weekend je, mesti gi umah kakak abah a.k.a maklong ..then ada sekali tuh, maklong bagi kain batik untuk pakai kat rumah dia.. mula2 dapat, tersengih je lah depan dia, then time nak pakai kain batik, dia cakap, "laa, nape ikat kain batik macam ikat kain pelikat tuhhh.." jawapan kt senang je, "selalu tgk abah buat camni.." hahahaa.. lawak2.. nasib baik makcik sendiri.. (tapi tuh dulu masa zaman skolah..skang da reti ikat sikit sebab dah belajar ikat-melalui pengalaman ;p)

kata dah reti ikat,tapi nape x nak pakai kalau duk rumah.. jawapannya, reti ikat, tapi ikat main taram je lahh... kang takut terburai pulak..hahaha.. lagi satu jawapan, adalah sebab tak biasa.. dari kecik biasa pakai seluar kalau duk umah..

hari tuh pun, baru je bersembang ngan bff pasal mende ni.. die gi terengganu n belikan souvenir utk kt n lg sorg bff.. saje je mengusik,,"nape x belikan kain batik utk ktrg??".. n dia pon jawab, ''ala korg bukan reti nak pakai pon"..hahaa..die pon 2x5 okayy..=p

selalunya orang akan cakap, nanti bila dah kahwin pandai la tuh pakai kain batik.. ye ke?? entah..lu pikirlah sendiri.. 

p/s: kalau betullah pakai kain batik boleh membantu dalam pengempisan perut n merampingkan pinggang, sure lah lepas ni ramai budak2 muda akan pakai punyer.. hehehe


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

17 June 2010

ada ke perempuan Melayu Terakhir?


tibe2 teringat, ada la satu hari tuh, time tengah dok meng google,, tiba2 terbaca ada org tulis 'pakai kain batik boleh jadi kurus!!' huh??!! betul ke ni.. macam tak percaya jerr.. dia ni cakap camtuh sbb dia kate, cuba tengok org dulu2,, pinggang dorg ramping2 jerr.. sebab nye dorg rajin pakai kain batik.. pakai kebaya ngan kain batik, duk rumah pakai kain batik, mandi pun berkemban ngan kain batik.. hurmm.. (maybe sebab dorg ikat ketat kot)

cakap pasal kain batik, ramai budak2 zaman sekarang ni tak reti pakai kain batik especially yg duk kat bandar.. tak dinafikan, kt pon salah sorg daripadanya..hehe.. akan pakai kain batik pun kalau dibuat kain untuk baju kurung or yang sewaktu dengannya (nasib baik pakai baju kurung).. tapi kadang2, pakai jugak kain batik ni masa ada waktu2 yang terdesak.. contohnye, kalau duk kat hostel/asrama, seluar2 semua dah habes hantar dobi or tengah cuci..then, yg tinggal hanya kain batik.. jadi, nak atau tak, terpaksa lahh.. 

ada lah beberapa ayat melucukan daripada kawan2 yang pernah kt dgr kalau kt pakai kain batik contohnya, "eh2..dia pakai kain batik.. x sangka!!"  ayat ni seolah2 menunjukkan kalau kt pakai kain batik, ia akan jadi macam salah satu daripada keajaiban dunia larr..hahaha..

pernah jugak masa duk asrama dulu, weekend je, mesti gi umah kakak abah a.k.a maklong ..then ada sekali tuh, maklong bagi kain batik untuk pakai kat rumah dia.. mula2 dapat, tersengih je lah depan dia, then time nak pakai kain batik, dia cakap, "laa, nape ikat kain batik macam ikat kain pelikat tuhhh.." jawapan kt senang je, "selalu tgk abah buat camni.." hahahaa.. lawak2.. nasib baik makcik sendiri.. (tapi tuh dulu masa zaman skolah..skang da reti ikat sikit sebab dah belajar ikat-melalui pengalaman ;p)

kata dah reti ikat,tapi nape x nak pakai kalau duk rumah.. jawapannya, reti ikat, tapi ikat main taram je lahh... kang takut terburai pulak..hahaha.. lagi satu jawapan, adalah sebab tak biasa.. dari kecik biasa pakai seluar kalau duk umah..

hari tuh pun, baru je bersembang ngan bff pasal mende ni.. die gi terengganu n belikan souvenir utk kt n lg sorg bff.. saje je mengusik,,"nape x belikan kain batik utk ktrg??".. n dia pon jawab, ''ala korg bukan reti nak pakai pon"..hahaa..die pon 2x5 okayy..=p

selalunya orang akan cakap, nanti bila dah kahwin pandai la tuh pakai kain batik.. ye ke?? entah..lu pikirlah sendiri.. 

p/s: kalau betullah pakai kain batik boleh membantu dalam pengempisan perut n merampingkan pinggang, sure lah lepas ni ramai budak2 muda akan pakai punyer.. hehehe


No comments: