Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

07 June 2010

pelik tapi benar

still ingat lagi, x lama dulu, masa tgk filem "the curious case of Benjamin Button", mmg terlintas dalam hati;"ada ke jadi kes2 manusia yg tua sblum umur mcm ni??..."


tapi tadi bila terbaca kat Harian Metro pasal ada sorg budak perempuan ni (dkat London) yg baru berumur 7 thn sbnrnye, tp disebabkan dia ada penyakit Sindrom Hutchinson Gilford Progeria (HGPS), so akan tua 8 kali lagi cepat dr usia asal.. jadi, bila dia berumur 10 thn nnt, dia akan nampak spt dah berumur 80 tahun!!..Subhanallah.. kesian sgt.. nasib baik dia ada mak yg still syg dia w/pun keadaan dah macm tuh..yelah, sesetengah org, bile dapat zuriat yg kurg sempurna je, mulalah pinggirkan dowg.. ada pulak yg lemparkan hinaan, kutukan & x menerima kehadiran dowg.. mmg x patut.. dowg pon manusia jugak, ada hak utk disayangi & menyayangi..

berbalik kpd cite penyakit pelik ni td, dlm paper tu jugak tulis, slalunye org yg menghidap penyakit ni akan dpt hidup smpai umur 13 thn je..

macam2 eyh penyakit zaman skarang ni...hurmm..


Serba-sedikit info mengenai HGPS:
(dari website Progeria Research Foundation)

HGPS is caused by a mutation in the gene called LMNA (pronounced, lamin - a). The LMNA gene produces the Lamin A protein, which is the structural scaffolding that holds the nucleus of a cell together. Researchers now believe that the defective Lamin A protein makes the nucleus unstable. That cellular instability appears to lead to the process of premature aging in Progeria.
(click here untuk nak tahu lebih lanjut)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

07 June 2010

pelik tapi benar

still ingat lagi, x lama dulu, masa tgk filem "the curious case of Benjamin Button", mmg terlintas dalam hati;"ada ke jadi kes2 manusia yg tua sblum umur mcm ni??..."


tapi tadi bila terbaca kat Harian Metro pasal ada sorg budak perempuan ni (dkat London) yg baru berumur 7 thn sbnrnye, tp disebabkan dia ada penyakit Sindrom Hutchinson Gilford Progeria (HGPS), so akan tua 8 kali lagi cepat dr usia asal.. jadi, bila dia berumur 10 thn nnt, dia akan nampak spt dah berumur 80 tahun!!..Subhanallah.. kesian sgt.. nasib baik dia ada mak yg still syg dia w/pun keadaan dah macm tuh..yelah, sesetengah org, bile dapat zuriat yg kurg sempurna je, mulalah pinggirkan dowg.. ada pulak yg lemparkan hinaan, kutukan & x menerima kehadiran dowg.. mmg x patut.. dowg pon manusia jugak, ada hak utk disayangi & menyayangi..

berbalik kpd cite penyakit pelik ni td, dlm paper tu jugak tulis, slalunye org yg menghidap penyakit ni akan dpt hidup smpai umur 13 thn je..

macam2 eyh penyakit zaman skarang ni...hurmm..


Serba-sedikit info mengenai HGPS:
(dari website Progeria Research Foundation)

HGPS is caused by a mutation in the gene called LMNA (pronounced, lamin - a). The LMNA gene produces the Lamin A protein, which is the structural scaffolding that holds the nucleus of a cell together. Researchers now believe that the defective Lamin A protein makes the nucleus unstable. That cellular instability appears to lead to the process of premature aging in Progeria.
(click here untuk nak tahu lebih lanjut)

No comments: