Pages

click here

Best Multimedia Player
For DivX, HD and AVC video, movie, audio, DVD, YouTube

01 December 2010

tongue twister

tgh duk google2 kat internet,tiba2 terbaca ni: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu
 
sapa dapat baca perkataan di atas ni tanpa berhenti & kemudian ulang sebut sambil tutup mata (maknanya, tak tengok la ejaan ni) ,, memang hebat ahh.. hehe ..


jangan risau, ni bukanlah jampi serapah atau mentera beradu ke hape ke.. 

Sebenarnya Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu adalah antara nama tempat yang terpanjang sekali kat dalam dunia ni.. ni perkataan orang Maori bagi untuk sebuah bukit ni.. 


maksud perkataan ni, ''The summit where Tamatea, the man with the big knees, the climber of mountains, the land-swallower who travelled about, played his nose flute to his loved one.'' (to know more, click HERE)


nama ni siap masuk Guinness World Records lagi yerr.. untuk sape2 yang teringin nak pergi tapi x tau kat mana, bukit ni terletak dekat dengan Porangahau, South of Waipukurau di Selatan Hawke's Bay, New Zealand.


mesti korang pelik kan, orang kat sane sanggup ke menyebut nama ni panjang2.. mcm payah je.. heehe.. 

contoh ayat:
''cik bedah nak gi mane tuh??" 

lalu cik bedah pun jawab,"nak gi Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu lerr!!"

maka, berbelit lah mulut cik bedah menyebutnye.. hehe.. ni contoh jer yg dah di translate kan ke bahasa melayu ;p 


kat sana, local people panggil Taumata jer.. haaaa, kan senang nak menyebut.. hehe .. nak tau lebih lanjut, bacalah kat sini >> http://www.hawkesbaynz.com/Visit/abouthawkesbay/Maori-Legends/




ni ler tempatnye..







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

01 December 2010

tongue twister

tgh duk google2 kat internet,tiba2 terbaca ni: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu
 
sapa dapat baca perkataan di atas ni tanpa berhenti & kemudian ulang sebut sambil tutup mata (maknanya, tak tengok la ejaan ni) ,, memang hebat ahh.. hehe ..


jangan risau, ni bukanlah jampi serapah atau mentera beradu ke hape ke.. 

Sebenarnya Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu adalah antara nama tempat yang terpanjang sekali kat dalam dunia ni.. ni perkataan orang Maori bagi untuk sebuah bukit ni.. 


maksud perkataan ni, ''The summit where Tamatea, the man with the big knees, the climber of mountains, the land-swallower who travelled about, played his nose flute to his loved one.'' (to know more, click HERE)


nama ni siap masuk Guinness World Records lagi yerr.. untuk sape2 yang teringin nak pergi tapi x tau kat mana, bukit ni terletak dekat dengan Porangahau, South of Waipukurau di Selatan Hawke's Bay, New Zealand.


mesti korang pelik kan, orang kat sane sanggup ke menyebut nama ni panjang2.. mcm payah je.. heehe.. 

contoh ayat:
''cik bedah nak gi mane tuh??" 

lalu cik bedah pun jawab,"nak gi Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu lerr!!"

maka, berbelit lah mulut cik bedah menyebutnye.. hehe.. ni contoh jer yg dah di translate kan ke bahasa melayu ;p 


kat sana, local people panggil Taumata jer.. haaaa, kan senang nak menyebut.. hehe .. nak tau lebih lanjut, bacalah kat sini >> http://www.hawkesbaynz.com/Visit/abouthawkesbay/Maori-Legends/




ni ler tempatnye..







No comments: